До 1 кг – 1,5 кг храна можем да изядем на едно хранене и да отслабваме

Статията е публикувана на 3 Януари 2015 в 07:18

Храна 

Правилният и здравословен хранителен режим включва пет хранения – три основни: закуска, обяд и вечеря и две леки между обяда и вечерята, и след вечеря, буквално преди да си легнем. Става дума за нещо леко, което да може да отделя хормон на растежа, докато спим, а също така да стимулира отслабването при хората, които искат да отслабнат, обясни диетологът Огнян Симеонов за "Фокус".

По думите му здравословната диета може да започне със закуска от сирене, кашкавал, яйце, маслини, сандвич от пълнозърнест хляб, някакъв зеленчук като домат, краставица или някой от сезонните, дори зеле или кисело зеле също е добър вариант за включване в сутрешното меню. „Също така можем да включим овесени ядки, няколко вида мюсли. Ако искаме да включим сурови ядки, добре е да ги накисваме за няколко часа или да ги оставим цяла нощ преди това”, добави диетологът.

„Основното и най-голямо хранене през деня трябва да е на обяд и да включва салата, супа, филийка пълнозърнест хляб, огромна порция от готвени зеленчуци с не повече от 100 гр. месо. Тялото не може да преработи повече от 150 гр. месо на едно хранене, което ще рече, че ако ние изядем 200 гр. пържола, 150 гр. тялото успява да преработи, а другите ги превръща автоматично на мазнина, един вид – на сланина. 200 гр. месо се равнява на 150 гр. месо с 50 гр. сланина. Това почти никой не го знае, дори и хората, които се занимават с активен спорт. Биохимията на човека е устроена по този начин. Ако човек малко повече се порови в биохимичните реакции, ще разбере, че това е така”, поясни експертът.

Той подчерта, че винаги е добре да има в менюто както за обяд, така и за вечеря салата, която да е от пресни зеленчуци и по възможност сезонни.

Всеки човек може да се храни здравословно, стига да иска и да отдели време, коментира Симеонов по отношение на активно работещите хора, които не съумяват да поддържат здравословен хранителен режим. „Не е кой знае каква инвестиция човек да се храни здравословно. Дори е евтино да се храни здравословно. Но човек предпочита да си вземе за 3 лв. сандвич, който е с пържено кюфте, в което няма месо, едва до 5-10%, всичко друго е отрови. Ако успеем вкъщи да си приготвим нещо и да си вземем за работа, ще ни излезе между 4 и 5 пъти по-евтино и ще може да спестяваме над 100 лв. месечно от храна. Един вид това ни е подарък. Тъй като една салата, навън ако ни струва 3-4 лв., ние за тези пари може и да нахраним цялото си семейство (четиричленно) с големи порции количества салата”, изчисли Симеонов.

Той препоръча храната да не се съхранява в пластмасови опаковки, защото изпускат силно токсичния химикал Бисфенол А, а в нещо, което не изпуска химикали.

До 1 кг – 1,5 кг храна можем да изядем на едно хранене, в същото време да не пълнеем, а напротив – да отслабваме. Но тайната е в количеството приети протеини, въглехидрати и мазнини в едно ядене. За мен принципът на хранене е, както българинът си е свикнал да преяжда по празниците. Аз стимулирам този тип хранене и по този начин човек отслабва, когато е балансирано обаче и в големи количества”, заяви диетологът.

По отношение привържениците на разделното хранене, специалиста обясни, че според него, ако на човек му харесва да се храни разделно, нека да го прави, но опита му показва, че балансираното хранене е в пъти по-вкусно и по-добро от разделното. „Но ако човек се храни разделно и се чувства добре, аз го подкрепям. Кой както си свикне и както си възпита себе си и децата, по този начин може да се храни”.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови