Гърция ликува!

Статията е публикувана на 5 Юли 2015 в 19:44

Гърция

Хиляди граждани се стичат на централния площад на Атина - площад "Синтагма", за да отпразнуват категоричната победа на "Не" в историческия гръцки референдум срещу остеритета и неолибералната политика, налагана на страната от Брюксел и Вашингтон.

Към 22.45 ч. и при преброени близо 70% от секциите резултатите сочат - "Не" 61.45%, "Да" 38,55%

На днешния референдум на практика гърците отхвърлиха заробващите условия на международните кредитори по изплащането на държавния дълг. Избирателната активност е над 65 процента. Гръцкото правителство иска незабавно да възобнови преговорите с международните кредитори, за да стигне до споразумение с международните кредитори. Това заяви правителственият говорител Гаврил Сакеларидис, коментирайки по телевизията резултатите от референдума, които вече са обнародвани от телевизионните канали.

На свой ред парламентарният представител на управляващата партия СИРИЗА Никос Филис изрази мнението, че "резултатите ще позволят на правителството да предприеме бързи действия, за да бъде постигнато споразумение с кредиторите. "Смятам, че те /резултатите/ ще помогнат на правителството", каза той.

Премиерът Алексис Ципрас неведнъж призоваваше гърците да отхвърлят заробващите условия на международните кредитори по изплащането на гръцкия дълг, смятайки, че категоричното "не" ще засили преговорните позиции на Атина.

"Гръцкият народ доказа, че не се подчинява на шантажа, на терора и на заплахата, демокрацията спечели", написа военният министър Панос Каменос малко преди 20 часа в Туитър. Той е лидер на малката партия "Независими гърци" (АНЕЛ), която участва в правителствената коалиция на Алексис Ципрас.

На свой ред главната опозиционна партия "Нова демокрация" допуска обратното – отхвърлянето на условията сериозно ще отслаби възможностите на страната, защото кредиторите държан на своите условия.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови