Намалете калориите на ориза с до 50 % с лесен трик

Статията е публикувана на 27 Ноември 2015 в 12:22

Ориз

Оризът е основен елемент на множество кухни и е може би най-разпространената храна в света.

Той е предпочитан от мнозина, защото може да се комбинира с много зеленчуци и меса и е сравнително евтина храна. Но подобно на други богати на нишесте храни, той е богат на калории. Всяка чаша ориз носи 200 калории, повечето от които идват под формата на нишесте, което се превръща в захар, а често и в мазнини в тялото.

За щастие, учени измислили нов начин на приготвяне на ориза, с който намаляват приема на калории с до 50% и дори добавят някои ползи за здравето. Гениалният метод, който в основата си е просто манипулация на химията и включва само няколко лесни стъпки.

Когато водата заври, преди да добавите суровия ориза, прибавете няколко капки кокосово масло. След като се свари, оставете го в хладилник за 12 часа. Това е единственото, което трябва да направите, след това може да приготвите ориза, както обикновено.

Не всички нишестета са еднакви. Някои от тях са известни като смилаеми нишестета, обработват се бързо и лесно се превръщат в глюкоза и след това гликоген. Други нишестета се наричат резистентни нишестета и отнемат много време за организма да бъдат обработени. Те не се превръщат в глюкоза или гликоген.

Картофите например са от вредните видове нишесте. Учените обясниха, че процесът на нагряване и охлаждане на някои зеленчуци, като грах и сладки картофи, също може да променя размера на резистентните нишестета.

“Ако можете да намалите смилаемата скорбяла, можете да намалите калориите”, уточняват учените, според които ефектът може да бъде огромен.

Източник: neznam.bg

Обнови