Мирослав Ненков: Скандалът с ваксините е чисто политически

Статията е публикувана на 26 Януари 2016 в 07:45

Мирослав Ненков

Скандалът с ваксините е чисто политически и налива вода в мелниците на тази секта родители, които не си ваксинират децата. Това е ужасно, защото ваксинирането е от изключително значение за здравето не на конкретното дете, а за здравето на цялото общество за много опасни болести, смята бившият служебен министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Две фирми произвеждат тези ваксини, те планират производството за 4-5 години напред. В техните планове нас ни няма, защото нашият Закон за обществените поръчки забранява да се обяви обществена поръчка за 2017, 2018 и 2019-а. Има някакъв вариант в сегашното ни законодателство да се сключи рамково споразумение, което е напълно законно, но не е дефинирано съвсем ясно. Нашите народни избраници трябва да намерят начин за ваксините с която и да е от двете фирми да се сключи рамково споразумение за следващите 3 години, поясни Ненков.

По думите му другите държави си планират разходи за ваксини за години напред. Фирмите могат да правят каквото си искат, защото са само две, обяви Ненков пред бТВ.

Той препоръча на родителите, на които им предстои ваксиниране на дете, да го направят задължително.

Има вариант да се намери друга ваксина, да не е притеснителната турска ваксина, дори ако трябва да се плати от джоба, обясни той, като отбеляза, че сумата не е непосилна. Когато е такъв залогът, парите нямат никакво значение, защото полиомиелитът много по-скъпо се лекува, каза още Мирослав Ненков.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови