Технологичните гиганти тровят работниците, които ни произвеждат лъскави играчки

Статията е публикувана на 5 Февруари 2016 в 17:00

Технологично производство

Глобалната електронна индустрия се хвали с техническо съвършенство и безпроблемно производство. Но ако се вгледате по-близо ще можете да забележите как поточните им линии са заплетени с увредени нервни окончания и вени подути от токсини. Работниците в икономиката на високите технологии са изправени пред опасности, които напомнят на смъртоносните комини на дикенсова Англия.

Този път обаче не е Манчестър мястото, в което работниците са в затруднено положение, ами полупроводниковите столици на света в Източна Азия. Южна Корея, която заедно с Китай е водеща в света по производство на маркова електроника, бавно се пробужда за вредното въздействие, което отравянето на работното място има върху публичното здраве. Два от най-големите производители на полупроводници в Южна Корея - SK Hynix и Samsung са подложени на сериозен натиск, за да започнат да проучват и да плащат за епидемията от професионални заболявания, която мнозина проследяват обратно до техните производствени линии.

Aнализ от 2014 г. на вестник Hankoryeah устновява, че "най-малко 13 души, които са работили в SK Hynix между 1995 и 2010 г. са починали от лимфо-хемопоетични злокачествени заболявания (пет от левкемия и пет от неходжкинов лимфом), а най-малко 11 души, работещи в подразделението за полупроводници на Samsung Electronics през същия период са починал от същите болести." 

И в двете компании за период от 15 години, "общо около 80 души се разболели от лимфо-хемопоетични заболявания. Процентът на неходжкинов лимфом е особено повишен сред жените."

Въпреки че доказването на пряка причинно-следствена връзка с някоя от фирмите е трудно, SK Hynix вече се движи напред с превантивния си подход чрез прилагане на препоръки на независима разследваща комисия за дългосрочно обезщетение. Застъпниците се надяват, че мерките ще доведат до засилване на предпазните мерки срещу излагането на химикали в целия производствен процес.

Междувременно базираната в Южна Корея организация "Без повече лагери на смъртта" от години се опитва да държи Samsung отговорен за поредица от ракови заболявания, за които групата твърди, че да довели до повече от 70 смъртни случая сред работниците. Въпреки че компанията наскоро отстъпи след години на натиск от страна на защитници на жертвите, като позволи на работниците да кандидатстват за обезщетение пред специален фонд с общ размер от 85,8 млн. долара, оцелелите са отхвърлили плана с довода, че този фонд е отхвърлил много жертви и че дори и най-новите обещания за компенсации и реформи са съшити с бели конци и липсва прозрачност. Те също се противопоставят на ограниченията, които Samsung иска да наложи на фонда, като например правила за ограничаване на броя на заболяванията, включени в списъка с компенсираните или изисквания за няколко години работа в компанията, за да кандидатстващ за обезщетение.

Арбитражна комисия създадена от независими експерти призова за по-обективен процес с надзор от независим омбудсман и препоръчва включването на 12 допълнителни заболявания за искове за обезщетение.

В същото време противоречията в Южна Корея може да бъдат засенчени от паралелна криза в Китай. Едно скорошно разследване на изданието Wired разкри тревожни модели на вълни от респираторни и неврологични заболявания сред работниците заети в тази индустрия. Лонг Ли, която е работила във фабрика за електроника разказва за бързото влошаване на физическота й състояние в разстояние само на няколко месеца: започнали изтръпвания на ръцете, а след това болки в ставите и в крайна сметка Лонг не може да си движи краката. "Аз просто лежах на леглото си по цял ден и се нуждаех от помощ, за да се храня." "Справедливо обезщетение от страна на работодателите е рядко, а анемичната здравна инфраструктура на Китай тотално отсъства.

Въпреки че липсва конкретна статистика за обхвата на опасностите, проучване на здравето на около 7600 работници в сектор "Електроника" през 2013 г. установява, че "Повече от 60% от интервюираните работещи жени са разказали за заболявания свързани с работната им среда."

Често заболяванията настъпват в трудовите колективи на сенчести фабрики, които сключват договори за доставка на части с марки като Apple и Samsung. Докато технологичните гиганти имат програми за "корпоративна социална отговорност" за подобряване на условията на труд по веригата за доставки, Wired съобщава, че здравето и безопасността може да са прескочени в желанието на компаниите да постигнат по-добро за тях часово заплащане: "В много случаи компаниите просто са избутали проблемите навън от собствените си фабрики по посока на изпълнители и подизпълнители, където безопасни условия на труд са много по-трудни за прилагане."

Предвид нарастващият мащаб на проблема уредбата въведена от SK Hynix бележи относително чиста първа стъпка в преодоляването на професионалните заболявания в тех-индустрията. Трудовият лекар Джунг ок-Конг на базираните в Южна Корея "Поддръжници за здравето и правата на хората в полупроводниковата индустрия", казва пред The Nation чрез имейл, че рамковия компесаторен механизъм на SK Hynix би могъл "да бъде добър пример за това как да се справим с този вид проблем по социално-приемлив и отговорен начин, особено в контраст с това Samsung прави". Например, компанията гарантира "социална комуникация и прозрачност" чрез включване на граждански групи в консултативен съвет, чрез публикуване на резултатите от разследвания и "отговаря бързо без забавяне на решението с постоянноо отричане на проблема."

Необходимостта за корпоративна прозрачност е въпрос на социална демокрация и демокрация на работното място. Гарет Браун, специалист по здравето и безопасността на работното място, който е работил преди с агенция професионално здраве в Калифорния казва: "Правото на работниците да знаят на какво са изложени... липсва в цялата индустрия и цялата верига на доставките." Законите за право на знание в химическите и преработвателните индустрии в САЩ доведоха до регулаторни пробиви и големи застъпнически кампании. Днес азиатски работници - някои от които представляват работна ръка съперничаща си с населението на някоя малка страна - останат в неведение за това, което дишат и докосват всеки ден по време на работа.

Политиката на технологичните компании да защитават "целостта на продуктите" си взима връх пред политиките им за гарантиране на безопасността на хората: "Процесът по производство никога не бил наистина проектиран да защитава работниците, а винаги е имал за цел да защитава продукта", казва Брау. Рутинно "работниците са изложени на много високи нива на токсични химикали, които често се и сменят, а много от тях никога не са били задълбочено изследвани за въздействието им върху човешките същества."

Проблемът е там, че системата за производство, което стимулира компаниите да игнорират проблемите на безопасността касае постигането на това, което Браун нарича "Железния триъгълник": постоянно повишаваща се цена на продукта, постоянно увеличаваща се скорост на производство и постоянно поевтиняваща цена на производство. Най-удобният източник на подобни "ефикасности" за работодателите е да изтискват повишаващо изтощената и претоварена работна ръка.

"Плащаш им по-малко, не им плащаш извънреден труд, плащаш колкото може по-малко за здравни, социални или екологични мерки", казва Браун, "и всичко се движи от черноработническия бизнес модел на глобалните вериги на доставка." Но телата на работниците са податливи на такива условия само докато не бъдат окончателно похарчени. И докато икономическото развитие се ускорява, обществата, които се опитваха да просперират от евтино технологично производство днес са изправени пред унищожителен дълг в сферата на публичното здравеопазване.

Технологичните компании парадират с това, че те дефинират кое е готино и кое е последен писък на техниката, но докато работниците в технологичните каторги не получат известно облекчение, няма как каквото и да е количество стил на Силиконовата долина да просперира над токсичните субстанции, които подхранват печалбите им.

Автор: Мишел Чен
Източник: The Nation
Превод и редакция: Хаштаг-BG

Обнови