Пети сезон на "SPIRT&SPIRIT"

Статията е публикувана на 27 Септември 2013 в 17:04

Александър Секулов

Публикуваме информация на Александър Секулов от Facebook. Заглавието е на редакцията.

"Eдин книжовен човек струва повече от трима с меч!" Това пише един пътешественик, който прекосява Пловдив през XVII век.

Започва петият сезон на литературния клуб "SPIRT&SPIRIT". Тръгнал като шеговито и лекокрило намерение на маса между Любен Дилов-син, Светлозар Желев, тогавашния директор на издателство "Сиела" и моя милост, клубът се превърна във един от сериозните форуми за обсъждане и представяне на добра и нова българска литература. На сцената на клуба са гостували почти всички работещи български писатели от различни поколения, жанрове и стилове, представяни от Ина Иванова, Светлозар Желев, Любен Дилов-син. В основата на успешното съществуване на клуба е осмислената подкрепа на издателство "Сиела", което прие като кауза осъществяването на работеща връзка между писатели и читатели. Това превърна постоянните членове на клуба в сериозна и информирана читателска аудитория, разшири влиянието и значението на българската литература.

Тази година към клуба се присъединяват и други издателства, което разширява възможностите за представяне на автори и книги. "Жанет-45", "Изток-Запад", "Колибри" ще партнират всекимесечно. Клубът ще представи и новите играчи в литературната ситуация у нас - блоговете за литературна критика. В процес на ферментация е идеята за създаване на курс по творческо писане за ученици и студенти от Пловдив; необходима ни е обратна връзка с учители и преподаватели и за наличието на реален интерес към това намерение.

Литературният клуб ще се провежда всяка първа и трета сряда на месеца. В месеците, когато има пет вторника, клубът ще се провежда всеки първи, трети и пети вторник. Стартът на новия сезон ще бъде даден с "Революции! Премиера на третия брой на вече пловдивското списание Гранта." Ще присъстват Светлозар Желев, издателят Манол Пейков и Валерия Иванова, главен редактор на изданието. Заповядайте на 1 октомври от 19 часа да открием петата година на клуба. Пет години! Нещо нетипично дълго просъществувало в Пловдив, камо ли в китната родина...

И нещо лично от мен. Тези пет фантастични години ми дадоха възможност да се запозная с неповторими колеги, с някои от тях завързахме приятелства. Да надникнеш от близо в толкова неповторими хора е дар. Те разказваха, смееха се, плакаха, споделяха, ядосваха се, важничеха, смущаваха се, играеха, четяха, караха се с публиката, изумяваха се, позволяваха да надникнем сред писателските им маси, но винаги си тръгваха споделени, приети, обичани, обгърнати от онова, което се нарича добронамерено любопитство, уважение към труда им, съзнание за значението на работата им в живота на страната ни. Но и над това има още нещо - създаването на общност, свободна в решението си да идва всеки път, всеки вторник, без значение дали е студено и топло, дали авторът е дебютант или утвърдено име, дали е празник или обикновен влудяващ вторник. Този свод на читателския интерес и до днес държи основата на това начинание. Благодаря на всички Ви. Клубът е Ваш.

Обнови