Делийски за смяната на Бокова: Потвърди се типичният фарфарен антикомунизъм и външен натиск

Статията е публикувана на 28 Септември 2016 в 13:19 , прочетена 7009 пъти

Страхил Делийски

"Начинът, по който се развиха нещата с кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, е лош знак за нравите в страната", заяви пред БНР политологът Страхил Делийски.

"Днешното действие е само един пореден щрих от един процес, който се развива от доста време пред очите на всички, един процес, който и ние, като странични наблюдатели, а и участниците в процеса, нашите т.нар. "международни партньори", не могат да видят нищо стойностно и красиво", каза още той.

"Да оставим настрана качествата на кандидатите, но всичко това, което се случи, е едно потвърждение за типичните характеристики на българския политически процес – фанфарен антикомунизъм, натиск отвън, съмнение за определени задкулисни договорености, абсолютно ясни знаци за службопоклонничество, търсене на какви ли не основания, воденe на битка, ако щете. В този смисъл няма нищо по-естествено от днешното действие на правителството", добави Делийски.

"Какво да говорим за нашия образ и знаците, които даваме, когато на всички беше ясно, че вътре в България, в самата държава, която е инициирала кандидатурата на госпожа Бокова, се води битка срещу нея. Начинът, по който се случваха нещата около кандидатурата, е изключително лош знак за нравите в страната, а и за нашите партньори, защото кой би имал доверие на такъв тип партньорство?", попита той.

Според Делийски правилното би било Ирина Бокова да бъде подкрепена безусловно:  "Със сигурност правилният подход минаваше през абсолютно безусловна подкрепа за българския кандидат, който и да е той, естествено с всичките условности за кандидатурата на госпожа Бокова. Можеше по друг начин да бъде рекрутиран българският представител, но веднъж избран, зад него трябваше наистина да има безусловна подкрепа."

Автор: Хаштаг-BG

Обнови