Експерт: 8 от 10 инфаркта могат да бъдат предотвратени

Статията е публикувана на 29 Септември 2016 в 12:44 , прочетена 3768 пъти

Инфаркт

Осем от 10 инфаркта могат да бъдат предотвратени. СЗО и Световната кардиологична асоциация са си поставили за цел до 2025 г. преждевременната смърт от сърце – тази преди 65-годишна възраст – да бъде намалена с 25%. Това съобщи националният консултант по кардиология проф. Асен Гудев пред БНР.

Според експерта преждевременната смъртност е не само медицински проблем, но на цялото общество и на икономиката. Той уточни, че хората все повече се замислят за здравето си, макар и не толкова, колкото медиците биха искали и посъветва хората да внимават за високо артериално налягане и високи нива на холестерол. Препоръчват се аеробни активности, при които няма излишно напрежение на мускулите – ходене, плуване, колоездене, умерено бързо тичане.

Състезателният спорт трябва да бъде запазен за хора, които са проверили кондицията на своята сърдечно-съдова система при кардиолог. Но при повечето хора, особено при тези, при които няма анамнеза за прекарано сърдечно-съдово заболяване, тези активности, за които казах, с едно темпо, което доставя удоволствие без излишно пренатоварване, са доказали, че имат добър ефект върху много от тези неща - артериално налягане, нива на холестерола, да не забравяме кръвната захар, диабета, разясни Гудев. 

Епидемията от диабет, която залива цял свят, свързана изключително много с наднорменото тегло, наистина ще бъде убиецът на поколението в следващите години, ако не вземем мерки. Затлъстяването, особено при деца, е свързано с изключително тежки последици в една последваща възраст. Много страни се върнаха към този модел - да се наложат някакви законови ограничения на консумацията на прости захари, грубо казано - ограничаване на продуктите, които съдържат въглехидрати в голяма концентрация. За съжаление, има много такива продукти и те са лесно достъпни за децата и за учениците, каза още проф. Асен Гудев. 

Автор: Хаштаг-BG

Обнови