Като на филм: Хакери накарали банкомати в 10 европейски страни да изхвърлят пари като след спечелен джакпот

Статията е публикувана на 23 Ноември 2016 в 07:56 , прочетена 14111 пъти

Банкомат

Хакери са атакували дистанционно банкомати в десетина европейски страни чрез зловреден софтуер, който кара машините да освобождават пари като при печалба на джакпот на игрален автомат. Предупреждението е на руска фирма за кибер-сигурност, като според нея са засегнати и машини в България, съобщи БНТ.

Най-големите производители на банкомати в света заявиха, че са наясно с проблема и работят за неговото неутрализиране. Обирите в Европа са осъществени от дистанционни центрове. Така са били поразени голям брой машини на принципа "удряй и бягай"- източване на големи суми за кратко време, преди реакция на банките.

Досега хакерските атаки срещу банкомати бяха ограничени от необходимостта за пряк достъп до устройствата. "Свидетели сме на нов вид организирана престъпност", изтъкват специалисти, които проучват констатациите на руската компания Груп Ай Би. Според нея електронните обири в Европа са дело на една единствена група, наричана Кобалт, на името на компютърен инструмент за тестване на сигурността.

Чрез него хакерите проникват от заразени с и-мейл компютри от вътрешните мрежи на банките в сървърите, които управляват банкоматите. Руската фирма не споменава конкретни финансови институции, но посочва, че "жертвите" са в няколко бивши съветски републики, както и в Русия, България, Холандия, Полша, Румъния, Испания, Великобритания и Малайзия.

През лятото дистанционно бяха източени банкомати в Тайван и Тайланд. Според властите там откраднатите наличности са били събрани от кеш-мулета, дошли от Източна Европа. Този месец ФБР предупреди американските банки да бъдат бдителни след посегателствата в Азия, съобщава Уол Стрийт Джърнъл. 

Автор: Хаштаг-BG

Обнови