Митов: Няма да оставя професионалната администрация да се гъне заради Жельо Бойчев

Статията е публикувана на 24 Ноември 2016 в 07:44 , прочетена 19693 пъти

Даниел Митов

"Избирането на Доналд Тръмп за американски президент трябва да се гледа през много призми, но българската държава ще продължи да смята САЩ за свой стратегически партньор и съюзник", заяви пред бТВ външният министър в оставка Даниел Митов.

Според него т.нар. антисистемни играчи имат много конкретен повод за радост от влизането на милиардера в Белия дом: „САЩ в продължение на години са гледали към света през определен тип ценности. Този демократичен конструкт има върховенство на закона, разделение на властите, човешки права. Някакви хора в България се зарадваха, че САЩ ще престанат да гледат тези стандарти, на които държат и тук ще настанат отново тези мутренски времена, когато всеки ще си прави каквото си иска. Това няма да се случи”.

Митов каза, че „руски натиск има и е очевиден”, като припомни изказване на високопоставен представител на Москва, че от България трябва да бъдат изметени западните елити. Митов припомни и думите новоизбрания български президент, че трябва да приемем факта на руското знаме над Крим и посочи, че това е била „проблематична” позиция, която се надява да не чува от държавния глава.

„Всеки успех на новоизбрания президент ще е успех на България. Надявам се, че през кампанията е видял проблемните позиции”, заяви Даниел Митов и посочи, че според него и БСП, и АБВ „много дълго време се самоопределят като антиевропейски и антинатовски партии”. 

В отговор на коментар на директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова, че България се е поставила в „нелепо положение” с наличието на две кандидатури за шефския пост в ООН, Даниел Митов каза: „Ако някой иска да пази достойнството на държавата, трябва да направи следното: Когато правителството си оттегли доверието от теб и ти каже „Ти вече не си кандидат на българската държава”, тогава, за да запазиш собственото достойнство и на собствената  си държава, оттегляш се и даваш подкрепа за новоиздигнатия кандидат”.

Външният министър посочи, че Бокова след 9 месеца кампания така и не убедила две от членките на Съвета за сигурност да я подкрепят и в крайна сметка те й наложили вето. При това положение България или можела „да остави Бокова да си се провали”, или да опита „да размести картите” в последния момент. Хаштаг-BG припомня, че в крайна сметка при последното гласуване Ирина Бокова, макар и без подкрепа на държавата си, влезе в челната тройка на кандидатите за генерален секретар на ООН, докато Кристалина Георгиева се оказа на опашката.

Даниел Митов остро се противопостави на критиките от страна на БСП, че в МВнР се извършват ключови назначения докато правителството е в оставка. Според него атаката е срещу професионални дипломати, които заминават на мандат след процедури, започнали през май. 

"Няма да оставя професионалната администрация да се гъне заради Жельо Бойчев”, каза Даниел Митов. Той допълни, че след подаването на оставка не са изпращани посланици и няма да бъдат изпращани. В отговор на въпрос, министърът каза, че ще има разговор с главния ни консул в Ниш Едвин Сугарев заради остри негови коментари по външнополитически теми, но „не са неща, които и аз не съм казвал”.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови
  • Коментар от Венко Венков

    Господарите се смениха, работодателите ти също! Слугите нямат право да изказват мнение!