Екипът на Слави, партиите в парламента и Манолова обсъдиха резултатите от референдума

Статията е публикувана на 24 Ноември 2016 в 16:12 , прочетена 7773 пъти

Тошко Йорданов и Иво Сиромахов

Екипът на Слави Трифонов, парламентарно представените партии и омбудсманът Мая Манолова обсъдиха резултатите от референдума и имплементирането им в политиката, предаде репортер на Хаштаг-BG.

Самият Трифонов не присъстваше на срещата, на нея бяха сценаристите му Иво Сиромахов и Тошко Йорданов. От ГЕРБ присъстваха Цветан Цветанов и Данаил Кирилов, от БСП - Жельо Бойчев и Филип Попов, от АБВ - Румен Петков и Георги Кючуков, от БДЦ - Росен Петров и Красимира Ковачка, от Реформаторския блок - Радан Кънев. Общественият защитник Мая Манолова също се включи в дискусията. 

Мая Манолова

Партиите изявиха готовност да се съобразят с волята на народа, изразена чрез референдум. Тяхното притеснение обаче е, че няма да има достатъчно време за промени в Изборния кодекс до края на мандата на този парламент.

„Не сме се събрали да обсъждаме добра ли е мажоритарната система, или не. На 6 ноември това обсъждане приключи, защото народът се произнесе”, обяви Иво Сиромахов. Какво ще направите, за да уважите или не вота на народа, запита той.

Иво Сиромахов

„Има някои въпроси, които могат да бъдат въведени за дискусия. Въвеждане на мажоритарния елемент като съгласие – да, но начинът, по който трябва да бъде въведено, е вече изборно законодателство и точно тук трябва да не допускаме грешка и да не залитаме в другата крайност”, коментира Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов

След неговото изказване думата бе дадена на Жельо Бойчев, но Иво Сиромахов го прекъсна, за да се представи, тъй като не му знае името. Според сценариста това било резултат от пропорционалната избирателната система и при мажоритарна система това не би се случило. Жельо Бойчев отвърна, че се надява това да е така. Депутатът обясни, че основният въпрос е как се прави изборната география - как се определят изборните райони. Той добави, че държавната субсидия от 11 лева за партиите тепърва ще мине на второ четене и е убеден, че парламентът ще се съобрази с волята на българските граждани.

Жельо Бойчев

"Няма институция, която да може да районира 240 района. Правила ли е сметка Манолова? Как да районираме Кърджали, Разград, Шумен? Това Народно събрание няма моралното право да гледа промени в Изборния кодекс и бюджета", обяви Румен Петков. По думите му, ако има грешка в районирането, парламентът няма да бъде представителен. 

Румен Петков

„Симпатизирам на мажоритарния вот, но това трябва да бъде решено от Народното събрание”, коментира Радан Кънев.

Радан Кънев

Автор: Хаштаг-BG

Обнови