"Булатом": Има поне две оферти за частен инвеститор за АЕЦ "Белене"

Статията е публикувана на 28 Ноември 2016 в 07:58 , прочетена 3562 пъти

АЕЦ "Белене" 

Най-малко година-две ще са необходими за възобновяване на работата по АЕЦ "Белене", дори да бъде намерен инвеститор за проекта, смята изпълнителният секретар на "Булатом" Станислав Георгиев. 

Процесът ще се затрудни и от политическата ситуация в страната. От държавните ни ръководители чуваме, че има поне две оферти за частен инвеститор за АЕЦ "Белене". Г-н Румен Овчаров спомена за една от тях в неделя. Чували сме, освен това, за предложение от американски финансов консорциум. За мен лично новината за EDF е по-приемлива, просто защото това е EDF – еквивалентът на НЕК във Франция, който оперира 54 блока. Имаме едно много стабилно финансово положение на тази фирма. Това е инвеститор с дългосрочни възможности за инвестиране. Това е отлична възможност, стига това да е реалност, обясни Георгиев пред БНР.

Според него появата на сериозен частен инвеститор би разрешила трудностите за проекта "Белене", свързани нестабилност на политическо ниво. Причините управляващите да не говорят за двете предложения са свързани и с неяснотата на статута на българското оборудване в Русия, изтъкна той.

В момента трима бивши министри са разследвани от прокуратурата за нанесени щети на държавата. Обаче, ако трябва сега да купим това оборудване, то ще струва два-три пъти по-скъпо. Може би ще се стигне един ден, политиката е много странно нещо, да не употребявам друга фраза, когато някой ще се сети да търси отговорност на тези, които са спрели проекта, коментира Станислав Георгиев.  

Той припомни, че остават две седмици, в които страната трябва да се разплати с руския производител, за да избегне плащането на наказателни лихви. 

Строителството на една атомна електроцентрала трябва да се сложи в друга рамка. Ето сега имаме политическа нестабилност и нещата, най-вероятно, отново ще се стопират. Кога ще се върнем отново към реалното осъществяване на АЕЦ "Белене" – един Господ знае. Избори догодина и т.н и т.н... вижданията на новото правителство. Строителството на АЕЦ "Белене" трябва да се сложи на друга основа – или с едно приемане от страна на парламента, което не подлежи на обсъждане от следващото правителство, или приватизационна процедура – тогава държавата няма да се меси в работата на отделна частна компания, която ще осъществява този проект, обясни Георгиев.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови