Велизар Енчев предлага партийната субсидия да бъде според средния размер за ЕС

Статията е публикувана на 8 Декември 2016 в 10:45 , прочетена 3850 пъти

Велизар Енчев

Парламентът прие предложението на независимия депутат Велизар Енчев в дневния ред за тази седмица, макар и като последна точка в петък, да влезе гласуването на предложение за промяна в Закона за политическите партии, с което да бъде намалена партийната субсидия от сегашните 11 лева на 5 лева за получен глас. Решението беше прието със 115 гласа "за", 8 "против" и 17 "въздържали се". 

В мотивите, които са приложени към проектозакона преди две години, е казано, че това е европейската практика. Средната европейска субсидия е 2,5 евро – вземам италианския модел. Минималната субсидия в ЕС е 50 евроцента или 1 лев – във ФРГ, а в Република Македония също е 50 евроцента – 1 лев... и аз реших, като се консултирах преди това с колеги и най-вече с моя колега и приятел Паун Цонев – е, те ми дадоха сериозна информационна обосновка. Сравнявайки всички европейски страни, решихме, че трябва да вземем средния размер за ЕС – нито най-богатата държава, нито най-бедната, разясни Енчев пред БНР. 

Той изтъкна, че не подкрепя идеята, че партийните субсидии трябва да отпаднат или да бъдат почти символични, но отчетността на партиите трябва да е много по-строга. Той предлага и проектозакон, според който политическите партии трябва да се третират като бюджетни организации, но по думите му, такъв проект почти няма шанс да влезе за разглеждане в парламента.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови