Лукарски иска РБ да състави правителство, а Борисов да е премиер

Статията е публикувана на 13 Декември 2016 в 08:09 , прочетена 3327 пъти

Божидар Лукарски

Най-добре за страната ще бъде Реформаторският блок да не връща мандата, а да се опита да състави правителство, като остави на ГЕРБ премиерския пост и най-подходящият за него е Бойко Борисов. Това обяви министърът на икономиката в оставка и лидер на СДС Божидар Лукарски.

Той призна, че все още няма единна позиция на дясното обединение и след получаването на мандата ще има среща на „Раковски” 134, на която ще се вземе решение. Лукарски подчерта, че от Патриотичния фронт са декларирали подкрепата си за реформаторско правителство, а ГЕРБ са изявили готовност за още един кръг от преговори.

Лидерът на СДС изреди няколко причини да не се стига до служебен кабинет, като обвърза политическата ситуация с трагедията в Хитрино. „Как би протекла адекватно реакцията, ако беше служебно правителство, как щяха да се гласуват тези 10 млн., запита той. „Предсрочни избори са изкривяване на вота на 2,5 млн. българи, които гласуваха на референдума – избори в началото на пролетта ще се проведат по старата система”, добави той пред бТВ. 

Лукарски изтъкна, че БСП и ДПС са „най-вероятната алтернатива, която може да дойде на власт”, а следващи избори отново биха довели до пъстър парламент.

„Ние казваме, че РБ ще се опита да реализира мандата, който ще бъде връчен днес от президент Плевнелиев. Този мандат не може да бъде реализиран без колегите от ГЕРБ. Те, като най-голяма парламентарна сила, трябва да предложат премиер”, заяви лидерът на СДС, който допълни, че „сегашният министър-председател е най-добрият за България в това кризисно време”.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови