За НАТО, транснационалната капиталистическа класа и неофеодалните полицейски държави

Статията е публикувана на 13 Декември 2016 в 15:18 , прочетена 4777 пъти

НАТО

Глобализацията на търговията и централизираното банкиране овластиха частните корпорации до позиции на власт и контрол невиждани в историята на човечеството. В напреднал капитализъм, структурните изисквания за възвръщаемост на инвестициите изискват една безкрайна експанзия на централизирания капитал в ръцете на все по-малко и по-малко хора. Финансовият център на глобалния капитализъм е толкова силно концентриран, че по-малко от няколко хиляди души доминират и контролират богатство от 100 трилиона долара.

Тези няколко хиляди души, които контролират глобалния капитала се равняват на по-малко от 0,0001% от населението на света. Те са транснационалната капиталистическата класа и това, което Дейвид Роткопф нарича суперкласа. Дейвид Роткопф, бивш изпълнителен директор на "Kissinger Associates", казва, че суперкласата се състои от 6000 до 7000 души. Това са участващите на конференцията в Давос, возещите се на частни самолети, представителите на мегакорпорациите, елитите, изграждащи политиката на света - с други думи, хората на абсолютния връх на глобалната властова пирамида. Те са 94 процента от мъжки пол, предимно бели и най-вече от Северна Америка и Европа.

Преди три години, изследователски екип реши да идентифицира хората в бордовете на директорите на десетте най-големи фирми за управление на активи и десетте най-централизирани корпорации. Поради припокриването, това са общо тринадесет фирми, които имат общо 161 директори. Смятаме, че тази група от 161 лица представлява финансовото ядро на световната транснационална капиталистическа класа. Колективно те управляват 23,91 трилиона долара (за 2014 г.) и работят в почти всяка страна в света. Те са в центъра на финансовата столица, която задвижва глобалната икономическа система. Западните правителства и международните политически органи работят в интерес на това финансова ядро, за да защитят свободното движение на капиталови инвестиции навсякъде по света. Добавете няколкостотин към тези 161 и ще откриете, че 100 трилиона долара в активи - половината от богатството на света - са управлява от тази малка концентрирана транснационална капиталистическа класа, която би могла да се побере в един театър.

Те представляват интересите на няколко стотици хиляди милионери и милиардери, които обхващат най-богатите хора в горния един процент от йерархията на световното богатство. По ирония на съдбата, това екстремно натрупване на концентриран капитал на върха създава продължаващ проблем за транснационалната капиталистическа класа, която трябва непрекъснато да преобръща света в търсене на нови инвестиционни възможности, които ще дадат адекватна възвръщаемост (7% или повече).

Като световен капиталистически елит, транснационалната капиталистическа класа доминира държавите чрез международни спогодби и транснационални държавни организации като Световната банка, Банката за международни разплащания и Международния валутен фонд. Транснационалната капиталистическа класа комуникира своите изисквания за политика чрез глобални мрежи като Г-7 и Г-20, както и различни неправителствени организации за политика, като например Съвета за външни отношения в САЩ, Световния икономически форум, Трилатералната комисия и Билдърбъргската група. Световният икономически форум, който се провежда в Давос, Швейцария, е Международната организация за публично-частно сътрудничество. Форумът ангажира преди всичко политически, бизнес и други лидери на обществото, за да оформят глобални, регионални и отраслови програми. Той е създаден през 1971 г. като фондация с нестопанска цел и е със седалище в Женева, Швейцария. Членовете му се състоят от 1000 от най-големите световни корпорации, глобални предприятия обикновено с повече от 5 милиарда долара оборот. Общността на стратегическите партньори, събрали се в Давос, включва избрана група от 100 водещи световни компании, представляващи различни региони. Правителствените операции за сигурност в страните от САЩ/НАТО определят своите политически позиции и вземат съвети от тези политически групи, спускащи решения отгоре, за различни международни тайни и явни операции и войни в подкрепа на глобалния капитал.

Транснационалната капиталистическа класа е наясно със своя елитен статут и нарастващата си уязвимост към демократични движения и размирици от масите. Военната империя, доминирана от САЩ и Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) служи за защита на инвестициите на транснационалната капиталистическа класа по целия свят. Войни, промени на режима, държавните престъпления срещу демокрацията и военните окупации се извършват в услуга на империята за подпомагане на достъпа на инвеститорите до природните ресурси и защита на глобалния капитал.

ЦРУ, Агенцията за национална сигурност и прякото участие на военното разузнаване за 11-ти септември остава силно подозрително. Освен това, знаем, че Саудитска Арабия, Израел и Пакистан вероятно са имали предварителна информация и участие в 11-ти септември. Много от нас приемат, че са замесени много други прикрити държавни участници. Питър Дейл Скот казва, че има много голяма вероятност за множество текущи конспирации в прикритите разузнавателни държавни агенции. Важно е да се признае 15 години по-късно, че 11-ти септември вероятно е направен с подкрепата на транснационалната капиталистическа класа и глобалния капитализъм и независимо от всичко е очевидно, че транснационалната капиталистическа класа се е възползвала от тези събития. 11-ти септември позволи постоянна война и маневра на империята САЩ/НАТО за обща световна доминация. 11-ти септември и войната срещу тероризма е обосновката за разрушаването и разпадането на Ирак, Афганистан, Либия и Сирия.

Тези от нас, занимаващи се с престъпленията от 11-ти септември, трябва да се замислим и за произтичащите световни войни, които се появиха в последните 15 години. 11-ти септември позволи на империята САЩ/НАТО да провежда глобална война, пренебрегвайки държавните граници и правата на човека. 11-ти септември не беше само моментна печалби, не беше само за военно неоконсерваторско глобално господство. Антитерористичните войни след 11-ти септември са за разширяване на хаоса и разпада на могъщите държави. Получената балканизация на различните региони на света, поставяйки малки държави и етнически групи една срещу друга, служи на финансовите интереси на капитала.

Защитата на капитала е основната цел на империята САЩ/НАТО. Страните от НАТО сега отговарят за 85% от разходите за отбрана в света, а със САЩ харчат повече за армия, отколкото останалата част на света взети заедно. Силите на САЩ и НАТО убиват хора в над сто страни в света с помощта на служители на специалните служби, частни убийци и въоръжени дронове - един милион смъртни случаи на цивилни само в Ирак.

Транснационалната капиталистическа класа използва НАТО заради нейната сигурност в световен мащаб като част от разширяващата се стратегия за военна доминация на САЩ/НАТО по целия свят. Оръжейната, производствена и медийна империя на САЩ/НАТО действа в услуга на транснационалната капиталистическа класа за защита на международния капитал навсякъде по света.

Корпоративните медии - включително MSNBC, Fox, CNN, ABC, CBS, New York Times и Washington Post - са притежавани и контролирани от транснационалната капиталистическа класа. Корпоративните медии днес са силно концентрирани и напълно глобални. Тяхната основна цел е насърчаване на продажбите на продукти и политическа пропаганда чрез психологически контрол на човешките желания, емоции, убеждения, страхове и ценности. Корпоративните медии правят това чрез манипулиране на чувствата и когнициите на хората по целия свят и чрез насърчаването на гледане на забавления като метод за отвличане на вниманието от глобалното неравенство. Корпоративните медии получават от две трети до 80% от емисиите си и печатното си съдържание от фирми за връзки с обществеността и пропагандни фирми.

Има три мегакорпорации, занимаващи се с PR и пропаганда - Omnicom, WPP и Interpublic Group. Взети заедно, тези фирми дават работа на 214 000 души в над 170 страни, които събират около 35 милиарда долара годишни приходи. Агенцията Hill & Knowton на WPP гордо се хвали на своя уебсайт, че обслужват 50% от класацията на "Fortune" за 500-те глобални компании от техните офиси в четиридесет страни. ЦРУ използва връзките си с Hill & Knowlton, за да "... публикува съобщения до пресата и да прави контакт с медиите за по-нататъшните си позиции. ... Служители на Hill & Knowlton от офисите им във Вашингтон и на други места разпространяват материали чрез агенти на ЦРУ, работещи в новинарските медии на Съединените щати."

Консолидацията на корпоративните медии е предоставила възможност за фирмите, занимаващи се с PR и пропаганда, да станат известни като диригенти на глобалната информация и новините. Светът днес е изправен пред фирми, занимаващи се с PR и пропаганда - военно-промишлена медийна империя толкова мощна и сложна, че в по-голямата част от местата за новини, основните истини за световните събития са скрити, изкривени, или просто не са съобщени изобщо. Резултатът е новини, управлявани от правителството и фирмите, занимаващи се с PR и пропаганда - често централизирано - включително и пускането на конкретни истории, предназначени за изграждане на обществена подкрепа, както и умишлено не-отразяване на новините, които могат да подкопаят капиталистическите цели.

Транснационалната капиталистическа класа не търси глобално управление. Крайната цел на капитализма е изграждането на полу-приватизирани нео-феодални полицейски държави, контролирани от приятели на капитализма, където отделните страни са зони, побиращи населението, със строг контрол върху местните граждани и капиталът е свободен да се движи неограничено в света.

Ако империята е бавна, за да извърши или да се сблъска с политическа съпротива, частни охранителни фирми и частни военни компании все повече изпълняват исканията на транснационалната капиталистическа класа за защитите на техните активи. Тези услуги за защита включват лична сигурност за мениджърите на транснационалната капиталистическа класа и техните семейства, защита на безопасни жилищни и работни зони, тактическо военно консултиране и обучение на национална полиция и въоръжените сили, събиране на сведения за демократични движения и опозиционни групи, придобиване на оръжия и стачни сили за военни действия и убийства.

Над 200 милиарда долара годишно се харчат за частна охранителна дейност, наемайки на работа около петнадесет милиона души по света. G4S е най-големият частен военен предприемач в света с 625 000 служители, обхващащи пет континента и повече от 120 страни. Някои от неговите по-важни изпълнители са правителствата на Великобритания, САЩ, Израел и Австралия. В частния сектор G4S е работил с корпорации като Chrysler, Apple и Bank of America. В Нигерия Chevron се договори с G4S за контра метежни операции, включвайки наемници за бързо реагиране. G4S предприема подобни операции в Южен Судан и е осигурил оборудване за наблюдение на контролно-пропускателни пунктове и затвори в Израел и сигурност за еврейските селища в Палестина. G4S осигурява персонал за охраната на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, митническа и гранична защита на границата между САЩ и Мексико и спомага за транспортирането на имигрантите без документи от градските райони.

Масовият убиец Омар Матин, който през юни миналата година уби 49 души и рани други 53 в нощния клуб "Пулс" в Орландо, Флорида, е работил за G4S. Матин е работил с компанията от 2007 г. насам. Масови убийства и терористични актове като този в Орландо пряка облагодетелстват частни охранителни фирми като G4S чрез увеличаване на страховете и исканията за по-високи мерки за сигурност. 

G4S е част от неолибералния империализъм, който е водещ за разширената приватизация на държавната полиция.

Стотици частни военни предприемачи сега играят важна роля в сигурността на транснационалната капиталистическа класа в развиващия се през 21 век нео-фашистки корпоративен свят. Тенденцията към приватизация на войната е сериозна заплаха за правата на човека, справедливия процес, както и демократична прозрачност и отчетност. Военната империя на САЩ/НАТО поставя моралните стандарти за отричане на правата на човека с помощта на безпилотни дронове, които убиват цивилни граждани без оглед на международното право в различните региони борещи се срещу империята. Етикетирането на мъртви цивилни като бунтовници и терористи и пълната липса на справедлив процес и правата на човека опровергава всеки стандарт на правителствена морална легитимност. Тази липса на морална легитимност на свой ред определя стандартите на частните военни компании да работят с почти същата злонамереност в сянката на империята.

Глобализацията на операциите на частните военни предприемачи заедно с транснационалните капиталови инвестиции, международните търговски споразумения и нарастващата концентрация на богатство в транснационалната капиталистическа класа означава, че репресивните практики на частната охрана и войната неизбежно ще се върнат у дома, за да нощуват в САЩ, Европейския съюз и други държави от първия свят.

99 процента от нас, без богатство и частна полицейска сила, се изправят пред надвисналата заплаха от явната репресия и пълна загуба на човешки права и правна защита. Всекидневно виждаме признаци на това с полицейски убийства (сега близо до сто на месец в САЩ), електронен шпионаж без разрешение, масово хвърляне в затвора, произволни контролно-пропускателни пунктове по пътищата, сигурност на летищата/списъци със забранени за летене и компилации на вътрешната сигурност с бази данни на заподозрени противници.

Половината от населението на света живее с по-малко от три долара на ден. 40 000 души умират всеки ден от недохранване и лесно лечими болести. Това вулгарно неравенство е това, което социологът Уилям Робинсън нарича "криза на човечеството." Тази криза на капитализма заплашва човечеството по безпрецедентен начин не само чрез увеличаване на масовата бедност, но също така и от гледна точка на масивно унищожаване на околната среда, застрашаващо живота на всички на Земята.

Има малка вероятност изборният процес в САЩ или повечето държави да даде възможност за изборни длъжности, дори и за прогресивните и честните, за да предотвратят нуждата на капитализма за продължаващ растежа. Дори и прогресивната данъчна реформа и корекциите в неравенството на доходите вероятно ще бъдат недостатъчни, за да се компенсира бързото влошаване на околната среда и масивната бедност, пред която е изправена половината човечеството. За да се противопоставят на непознанието, активистите трябва да включва истински спешните въпроси като важните елементи на усилията за радикал-прогресивни реформи. Критичното мислене и установяването на фактите са основата на демокрацията и трябва да се борим за максимизиране на информирани участници за демокрация на всички нива на обществото.

За да се предотврати глобалния социално-икономически колапс и/или този на околната среда, както и други събития като 11-ти септември, трябва да се борим с масивните негативни последици от продължаващата концентрация на богатството в условията на капитализма. В действителност, човечеството е изправено пред изчезване, най-малкото на живота, какъвто го познаваме. Всеки опит да се предотврати тази глобална сигурност изглежда си струва усилията. Освен ако колективно не предизвикаме империята, страхувам се, че сме изправени пред един свят, който еволюира в нова тъмна епоха на нео-феодален тоталитаризъм различен от всички познати до сега.

Автор: Питър Филипс
Източник: Project Censored 
Превод: Хаштаг-BG 

_____________________________________________________________________________________________________________

"Запазена марка” на Хаштаг-BG е плурализмът в мненията, анализите и коментарите. Във време, когато в различните медийни групи има забранени теми, забранени личности и забранени организации. Във време, когато пристрастията и пропагандата представят събитията в черно-бяло, мисията на Хаштаг-BG е да представя обществената действителност такава, каквато всъщност е – многоцветна, плуралистична и противоречива. Изразените мнения в рубриката “Полемики” ангажират само техните автори. Хаштаг-BG е медия, която дава трибуна за многообразието.

Обнови