Бъчварова: Коментари на хора, които не са стъпвали в Хитрино, объркват местните жители

Статията е публикувана на 15 Декември 2016 в 12:39 , прочетена 8013 пъти

Румяна Бъчварова

„Всеки ден, по два пъти в точно определено време, даваме информация от щаба, т.е. от мястото, където се събира цялата информация и се взимат решения. Информираме обективно и внимателно за случващото се, без да крием нищо. Успоредно с това има коментари на хора, които не са стъпвали тук, не са виждали за какво става въпрос, но имат повече време да говорят, с което объркват местните жители. Затова си позволявам да повторя съвета си - обективната информация се предоставя от Щаба. Всичко друго е въпрос на лични интерпретации. Нашият интерес и амбиция е операцията в Хитрино също да приключи по-бързо, но трябва да гарантираме условията за сигурност", обясни вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова, след като тя и членове на кризисния щаб участваха в среща на общински съветници, кметове от региона и местни жители на Хитрино.

Тя съобщи, че по време на срещата са били поставени редица въпроси, на които е обяснено, какво и защо се прави и как се помага на хората. Обяснихме им технологично решенията, които сме вземали и които не са леки, а изискват определена експертиза. Надявам се разбраха, че ние нямаме никакво желание или интерес да се бавим, но трябва да гарантираме условията за сигурност, добави Бъчварова. 

„Стоим зад това, че ще обявяваме на населението за всяка изнесена цистерна, така, че хората да са по-спокойни, но с категоричен  срок не бихме могли да се ангажираме", подчерта главен комисар Николай Николов. С уверението, че той също желае нещата да станат  по-бързо, директорът на ГДПБЗН е обяснил на хората да имат готовност, че това е непредвидим процес. „Смятам, че ме разбраха, нещо повече - благодариха специално за дейностите, които извършваме, впечатлени са от това, което се прави, знаят за риска и не желаят по никакъв начин - с идеята да се върнат по-скоро в населените места - да притискат нашите хора, да сбъркат и да има нови жертви“, заяви той.

Според плана в определена зона ще бъде осигурена втора работна площадка, която ще даде възможност докато едни от цистерните се транспортират и обработват на място, на други да се прави обстоен преглед. Никоя от цистерните няма да остане на склад в района на селото, бе категорична Бъчварова.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови