Почина човекът-парламент Гиньо Ганев

Статията е публикувана на 18 Декември 2016 в 13:50 , прочетена 10056 пъти

Гиньо Ганев

На 88-годишна възраст почина Гиньо Ганев – едно от най-колоритните лица на прехода, виден парламентарист и юрист, който си спечели прозвището „Човека парламент“. „Народното събрание не се състои от мнозинство, а от мнозинството и малцинството, взети заедно“, заявява Гиньо Ганев.

Нееднократно той призовава депутатите да се държат като лордове, а не като коняри.Роден е на 2 март 1928 година в Бургас. Гиньо Ганев е първият национален омбудсман, бил е депутат в осем Народни събрания и зам.-председател на Великото народно събрание.

Завършил юридически науки, той е специалист по държавни и правни науки, както и по въпросите на държавните институции. Работи в министерството на енергетиката като главен юрисконсулт и главен секретар.

Ганев заема най-различни ръководни места във властта – председател на Отечествения фронт, член на Държавния съвет на НР България; депутат и член на ръководствата на комисии в НС, председател на Отечествения съюз, участник в Кръглата маса от квотата на БСП през 1990 г., а след това вече депутат в годините на демокрацията – във ВНС, председател на комисията за изработване на правилник за работата на ВНС, председател на комисията за изработване на Конституцията.

На изборите за 36-о Народно събрание отказа да влезе в листата на БСП и участва неуспешно като „независим“. Продължава извън парламента обществената си дейност. По-късно е председател на Агенцията за българите в чужбина. През 1997 г. е отново депутат, в 38-ото НС с листата на Демократичната левица. От 2001 г. пак влиза в парламента, а от 13 април 2005 г. е избран от НС за национален омбудсман.

Поклонението ще бъде на 21 декември, сряда, от 13 ч., в храм „Св. Неделя“.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови