Демонизацията на Путин като "лично" виновен за хакването на Клинтън е стара пропагандна техника

Статията е публикувана на 19 Декември 2016 в 14:27 , прочетена 8448 пъти

Владимир Путин и Хилъри Клинтън 

Изтеклите твърденията уж от ЦРУ, че руският президент Владимир Путин "лично" е режисирал как трябва да се използват хакнатите имейли от кампанията на Клинтън трябва да бъдат подложени на голяма доза скептицизъм.

Твърденията за ефективна руска намеса в изборите в САЩ нямат смисъл за мен. Няма нищо, направено от Русия, което да е предопределило изборния резултат.

Нещата, които явно навредиха на Клинтън в края на изборите, са нейните окаяни коментари за поддръжниците на Тръмп и писмото на директора на ФБР Джеймс Коми за новите имейли, които ФБР са открити в компютъра на Антъни Вайнер. Нито един от тези инциденти нямаше връзка с Русия.

Не се съмнявам, че руското разузнаване се интересува от посяването на раздор в САЩ около изборите. Казвам, че няма доказателства, че е успяло.

Нещо повече, имейлите на Джон Подеста не са били хакнати. Той попадна в схема за фишинг, в която той е получил фалшив имейл с молба да предостави информацията си за влизане в имейла, на която той е отговорил след като технически сътрудник неправилно му казал, че имейла е легитимен (той е искал да каже нелегитимен). Схемата за фишинг лесно е можела да се провали (никога не кликвайте върху линк в електронната си поща и след това не предоставяйте чувствителна информационно - отваряйте всяка страница за вход ръчно, за да сте сигурни, че няма да отворите подправен адрес; и първо разгледайте адреса, от който произхожда имейла; измамите може лесно да бъдат забелязани. Хората, с които се занимавате легитимно, няма да ви попитат за вашата информация за вход, те вече я имат).

Тогава какво?

Една фишинг схема е по-скоро със скоростта на митически нигерийски принц-измамник отколкото на президента на Руската федерация.

Извършителите на схемата за фишинг, освен това не са били руски разузнаватели. Те бяха просто една цивилна банда, която може да е, а може и да не е била наета от руското правителство.

Като се има предвид, че никой не може да посочи какъвто и да е конкретен инцидент или инциденти, в които имейлите на Подеста са имали видим ефект върху изборите, има малко причини да се обвинява Русия за резултата от изборите.

Но най-новите течове на психологически операции, както се твърди от ЦРУ, говорят в любящи подробности за това как самият Путин поема контрол над операцията, като част от дългогодишна вендета срещу държавния секретар Клинтън.

Никаква нова информация не се добавя в твърденията за лично участие на Путин. Ако казвате, че руското правителство го е направило, значи казвате, че го е направил Путин. Създаденото изображение на Путин, който лично се намесва в американските избори, е предназначено да поражда най-съкровени чувства. Това е пропаганда чрез персонализация и демонизиране.

Персонализацията и демонизирането са добре познати пропагандни техники на Вашингтон. 

В един момент Джордж У. Буш твърдеше, че той е бил прав за свалянето на Саддам Хюсеин в Ирак, въпреки че страната не е имала никакви опасни неконвенционални оръжия. Причината? Саддам Хюсеин, каза той, бил "зло".

"Злото" на противника на политиката на САЩ е метафизично и може да се използва, за да оправдае почти всичко.

През 1953 г., Иран имаше премиер националист, който искаше справедлив дял от Бритиш петроиум от парите от продажба на петрол от Иран. Неговото име, Мохамед Мосадък, показва неговата аристократична линия. В администрацията на Айзенхауер и услужливата вашингтонска преса водеха кампания за лично очерняне на Мосадък, намеквайки, че той е бил комунист и марионетка на Съветския съюз. Това беше аристократичен националист!

Демонизирането на Мосадък беше прелюдия към закупуването от ЦРУ на тълпа и свалянето на избран премиер на голяма парламентарна държава. Тя до днес не е възстановила своята демокрация.

Уго Чавес от Венецуела също беше демонизиран. Това се случи и с Ясер Арафат. Със Салвадор Алиенде от Чили - също.

Всеки път, когато разузнавателните агенции на САЩ си сътрудничат с масовите медии, за да хвърлят на екрана лицето на чуждестранен лидер, давайки му рога като на дявола и правейки лицето му червено с пламъци от ада, трябва да вземем това изобразяването като знак, че те възнамеряват да направят нещо на тази страна. 

Автор: Хуан Коул
Превод: Хаштаг-BG

_____________________________________________________________________________________________________________

"Запазена марка” на Хаштаг-BG е плурализмът в мненията, анализите и коментарите. Във време, когато в различните медийни групи има забранени теми, забранени личности и забранени организации. Във време, когато пристрастията и пропагандата представят събитията в черно-бяло, мисията на Хаштаг-BG е да представя обществената действителност такава, каквато всъщност е – многоцветна, плуралистична и противоречива. Изразените мнения в рубриката “Полемики” ангажират само техните автори. Хаштаг-BG е медия, която дава трибуна за многообразието.

Обнови