Първанов: Плевнелиев грубо наруши Конституцията

Статията е публикувана на 21 Декември 2016 в 12:22 , прочетена 3836 пъти

Георги Първанов

Ще продължа да бъда ангажиран с всичко, което АБВ прави. Ще изберем млади и енергични хора, които да застанат начело на партията. Хората показаха, че искат промяна, заяви по време на пресконференция лидерът на АБВ Георги Първанов.

По думите на Първанов промените в ръководството ще бъдат извършени на 15 януари, за когато е насрочен и конгресът на партията, който ще разгледа и актуалните политически теми, както и подготовката на партията за участие в предсрочните избори и нейната политическа платформа за вота. „На този конгрес съгласно устава, а основните документи трябва да се четат и да се знаят, може да бъде освободен председателят. И това ще се случи. От там нататък аз не бих искал да се занимавам с оперативна работа. Но съм на разположение и ще продължа да бъда ангажиран с всичко онова, което АБВ прави. С раждането на идеи, с инициативите, с правенето на избори. Сигурно пак ще обиколя страната, както винаги съм го правил, по време на кампанията. Т.е., нашите членове, симпатизанти, хората ясно ще видят моя ангажимент“, поясни той.

„Що се отнася до колегите те сами ще посочат. Но не става дума само за господин Петков и господин Калфин, има и други членове на ръководството от моето поколение, които ще отстъпят крачка назад. Ние го виждаме така, че заместник-председателите в момента могат да останат членове на Изпълнителното бюро, а на тяхно място като заместници на бъдещия председател, да се изберат млади и енергични, доказани или доказващи се наши колеги“, посочи лидерът на АБВ.

„Аз съм под прясното впечатление от изявлението на президента на Републиката г-н Плевнелиев, който току-що след един мандат на гафове, грешки и неудачни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията на България. Президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да свика и организира служебно правителство. Това изрично е записано в чл. 99, ал. 7, без да съдържа този текст в себе си възможности може или не може. Г-н Плевнелиев би трябвало да знае, че това не е концерт по желание. Служебно правителство трябваше да  има. Какво отношение към него ще има новоизбраният президент е друг въпрос. Припомням, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнението на своите функции с изключение на случаите на държавна измяна и нарушение на Конституцията. В случая става дума точно за нарушение на конституцията“, заяви Първанов.

„Президентът при всички случаи трябва да понесе сериозна морална, политическа и държавническа отговорност. Най-логичното в такава ситуация, в което не вярвам обаче, е Плевнелиев  да подаде оставка. С което да поеме отговорността за поредната грешна стъпка, която направи. Аз поставям този въпрос много категорично. Никой не може да се крие във факти, свързани с актуалната вътрешна или международна ситуация. Нищо по-естествено от това в такава ситуация в каквато сме в момента да действаме по правилата и законите, които са заложени в Конституцията на страната. Така че мисля, че събитието на деня е тежкото нарушение на Конституцията от страна на президента, което той прави единствено под диктовка на този, който го посочи преди малко повече от пет години. Изобщо, своеволията на ГЕРБ в тази ситуация станаха прекалено много. На отбора ГЕРБ не на партията в тесния смисъл на думата“, каза още той.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови