Бъчварова: Оценяваме риска за България, но няма информация за конкретна заплаха за страната ни

Статията е публикувана на 22 Декември 2016 в 07:28 , прочетена 3861 пъти

Румяна Бъчварова

„Оценяваме риска за България, но няма информация за конкретна заплаха за страната ни. Запознати сме с всички опасности и преценяваме конкретно каква степен на заплаха и каква на готовност да определим. Повишили сме степента на готовност за реагиране, въпреки че няма повишена степен на заплаха”, разясни министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова във връзка с последните атентати в световен мащаб.

„Със споразумението със САЩ можем да проверяваме много точно каква е потенциалната заплаха сред всеки един, който минава българската граница. Това е голямо постижение, което много скоро ще заработи. Няма друга европейска държава, която да разполага с тази възможност. С тази система се повишава нивото на сигурност”, поясни Бъчварова пред Нова.

Тя обеща, че много скоро сигурността на границата ни ще бъде още по-висока.

„Доволна съм, че българският парламент успя да приеме Закона за тероризма. С него ние разполагаме с мерки, които ни дават повече възможности да работим по превенцията, по предварителната работа преди евентуално извършване на терористичен акт”, сподели министърът.

Тя коментира и отказа на Росен Плевнелиев да състави служебен кабинет: "Редовно правителство в оставка и работещ парламент означава парламентарен контрол върху правителството. Работещ парламент и служебно правителство означава, че то няма да бъде под такъв контрол. БСП просто си намериха нова тема да атакуват управлението на ГЕРБ, което не е основателно.”.

Относно обвиненията, че Плевнелиев е протакал процедурата по връчването на мандати и е можело по-бързо да излъчи служебен кабинет, Бъчварова заяви, че в началото всички са се обединили около това конституционната процедура да бъде извървяна и тогава БСП не са казали нищо.

Автор: Хаштаг-BG
 
Обнови