Фандъкова: Служители на общината са свързани с имотната мафия в София

Статията е публикувана на 4 Януари 2017 в 08:24 , прочетена 11802 пъти

Йорданка Фандъкова

Бившият районен кмет на „Младост” вероятно няма общо със схемите за кражби на апетитни парцели в столицата, но със сигурност служители на общината са свързани с имотната мафия, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Журналистическо разследване установи, че множество имоти в „Младост” и населените места около София са били придобити с фиктивна реституция, базирана на подправени документи. Цвета Авджиева бе принудена да подаде оставка след граждански протести срещу застрояването на зелени площи в един от най-големите жилищни комплекси в столицата.

„Опити за кражба на имоти не се правят за първи път. Ние имахме случаи, в които успяхме да защитим обществения интерес”, заяви Фандъкова и даде пример с парк „Възраждане”, където отново е имало реституция с подправен подпис на бивш кмет. Районни кметове успели да спасят от застрояване зелени площи в „Подуене”, „Красно село”, „Слатина” и др.

Най-големият проблем за качеството на въздуха в София през зимните месеци е отоплението на твърдо гориво. Затова и най-високите нива на прахови частици са замерени в дните след Нова година, когато нямаше сериозен трафик в София, разясни Йорданка Фандъкова пред бТВ.

„Замърсяването е в двата квартала близо до периферните райони на София, които най-често се отопляват с твърдо гориво”, обясни тя във връзка с данните, според които в „Павлово”, „Надежда” и „Красно село” запрашаването е било до 9 пъти над нормата.

Фандъкова уточни, че е обмислян вариант за поставяне на филтри на комините, но той не е бил достатъчно ефективен. Училищата и детските градини, които са на нафта или въглища, постепенно минават на газ, където е възможно, или получават ВЕИ инсталации.

Кметът подчерта, че целта на модернизацията на градския транспорт в София е намаляване на вредните емисии. На бул. „Мария Луиза” вече е внедрена система за даване на предимство на градския транспорт, а през годината ще се въвежда навсякъде.

В програмата на автотранспорта е залегнало купуване на електробуси като този, който пилотно тръгва по линия 84. Освен това започва процедура по закупуване на 120 автобуса, които ще се движат на природен газ. Фандъкова посочи, че за две години средната възраст на автобусите е паднала от 19 на 12 г., а след още няколко години ще говорим за средно 6 до 7-годишни возила, което е добро равнище за Европа. На 90% са подменени тролеите и започва процедура за закупуване на още 13 нови трамвая, както и за придобиване на използвани такива от Базел.

Йорданка Фандъкова анонсира няколко от мащабните ремонти. Булевард „Дондуков” ще има ново по-безшумно трамвайно трасе, нови тротоари, а е възможно и настилката вече да не е само паваж. Сериозни промени предстоят и по „Граф Игнатиев”, където трябва да се подмени ВиК инфраструктурата, останала от построяването на улицата преди десетилетия. Трасето на трамвайна линия №5 ще бъде цялостно реконструирано и линията вече ще бъде скоростна.

Кръстовището на две нива на бул.”България” и „Гешов” остава за неопределеното бъдеще, стана ясно от думите на Фандъкова. „Кръстовището няма да може да се направи през следващите 2-3 години. Надявам се, че някога ще може да се направи. Изискваше се повече от година да се блокира изцяло движението по бул. „България”, уточни тя. Релсовият път в района на кръстовището, останал неремонтиран преди години заради очаквания старт на проекта, сега най-накрая ще бъде приведен в нормален вид.

Ще се работи в района на бул. ”Рожен” и Северната скоростна тангента, а бул. ”Петър Дертлиев” ще бъде свързан с АМ „Люлин”.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови