Делийски за "Да, България": Тезата за изключителността нарушава базисни принципи на публичната среда

Статията е публикувана на 9 Януари 2017 в 08:10 , прочетена 4393 пъти

Страхил Делийски

Публикуваме коментар на политолога Страхил Делийски от социалната мрежа Фейсбук.*

Макар да не съм ортодоксален марксист (най вече заради хегелианския му детерминизъм), мислих да си подам документите за членство, защото лидерът Хр. Иванов разказа създаването на новия проект като „историческа необходимост“. Но прочетох това в Дневник:

"....Да, България" ще срещне огромна съпротива в българската публична среда. Защото тази среда – политици, медии, интелектуалци, социални мрежи и т.н. - като цяло стои зад принципите и ценностите на НеБългария...“

и се спрях.

Тезата за изключителността и внушението - „който се осмели да ни критикува не просто е глупав, но и е от лошите“ - нарушава базисни принципи на същата тази демократична публична среда. Не искам и да си помислям какво би се случило, ако подобна разбиране се реализира като принцип на упражняване на властта. И един въпрос – Означава ли това, че ако Борисов (както преди време) не се възпротиви срещу този проект, отново ще бъде припознат като един от „добрите“?

И все пак - успех на "Да, България".

Само две бележки:
1. Не вярвам, че борбата с бедността е просто борба с корупцията. Това е една вече доста остаряла мантра на т.нар. дивелопменталистка доктрина, която имаше за цел да убеди туземните общности да се откажат от собствените си културно - политически бесове в името на глобалните такива. Да си "шантав" е порок, докато да си "idiot" е приемлива норма. И целият този напън заради "благоприятния инвестиционен климат". Както и да е.
2. Саможертвеният патос, който крещи от всички слова, стилистично е много по - близо до ранния Че Гевара, отколкото до Айн Ранд. А това е притеснително за хора, които изпадат в бурни ръкопляскания след послания като "вие сте тук , без да някой да е организирал автобуси".

_________________________________________________________________________________________________________

ХАШТАГ-BG публикува Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Обнови