Конгресът на САЩ прие да се слагат микрочипове в хора с умствени увреждания

Статията е публикувана на 9 Януари 2017 в 09:17 , прочетена 4993 пъти

Чип с изкуствен интелект

Преди шест години, NBC Nightly News смело прогнозира, че всички американци ще бъдат снабдени с микрочипове с радиочестотна идентификация от 2017 г. Въпреки че тогава прогнозата на NBC изглеждаше пресилена, Конгресът на САЩ наскоро прие закон, който ще доведе до чипирано население преди края на годината, предаде американското издание "True Activist", цитирано от Хаштаг-BG.

Камарата прие HR 4919, известен още като законът на Кевин и Авонт, който ще позволи на главния прокурор на САЩ да предоставя безвъзмездни средства за прилагане на закона за създаването и функционирането на "технологични програми за местно проследяване." Въпреки че мисията на програмата е намира "индивиди с форми на деменция или деца с умствени увреждания, които са избягали от безопасна среда", тя не предоставя никакви ограничения за включването на програми за проследяване на други хора. Законопроектът също така ще изисква главният прокурор да работи с министъра на здравеопазването и човешките ресурси и неназовани здравни организации за установяване на "добрите практики" за използването на устройства за проследяване.

Тези, които подкрепят законодателството, твърдят, че подобни програми биха могли да предотвратят трагедии, когато хората с умствени или когнитивни увреждания се скитат в опасни ситуации. И все пак други наричат тези добри намерения "троянски кон" за разширяването на полицейската държава в Северна Америка, тък като законопроектаът може да бъде много широко тълкуван.

"Въпреки че тази инициатива може да има благородни намерения,"малки и временни" програми в името на безопасността и сигурността често се развиват в постоянни и уголемени бюрокрации, които нарушават свободите на американците. Точно това имаме тук. Има проблем с безопасността на хората с болестта на Алцхаймер, аутизъм и други психични проблеми, затова ни се казва, че трябва министерството на правосъдието да стартира програма за проследяване, така че да можем да използваме някои устройства или методи за проследяване на тези лица 24/7", заяви Луи Гоумърт в реч, противопоставяща се на законопроекта.

Оценката на Гоумърт е точна. Давайки на местната полиция властта да решава кой да е чипиран и кой - не, въз основа на тяхното психическо здраве е рецепта за бедствие. Въпреки че законопроектът изрично споменава тези с Алцхаймер и аутизъм, колко време ще трябва преди тези проследяващи програми да бъдат разширени до тези с Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието и биполярно разстройство и други официално признати нарушения. Дори и неприязънта към властта се счита за психично разстройство, известно като "разстройство на опозиционното противопоставяне", което също би могло да даде основание за микрочипиране в бъдеще. Ако тези програми се разширяват необуздано, колко време ще трябва преди да бъде казано на всички американци, че масово микрочипиране е необходимо, за да може законът и правителството да ги "защити" по-добре? Много американци са били доволни да изтъргуват своите свободи за повишена "сигурност" след ставащо в света след 11-ти септември, особено когато държавата използва тези опорни точки. И както Бенджамин Франклин някога е казал, "тези, които отстъпват свобода за сигурност, няма да имат, нито пък заслужават нито едно."

Автор: Хаштаг-BG 

Обнови