Швейцария спечели ключово дело в Страсбург: Задължават мюсюлмански момичета да ползват басейн с момчета

Статията е публикувана на 10 Януари 2017 в 12:21 , прочетена 9651 пъти

Басейн в Швейцария

Швейцария спечели ключово дело в Съда по човешките права в Страсбуг, съобщи БиБиСи, цитирано от Хаштаг-BG. Делото бе заведено от двама мюсюлмани от швейцарско-турски произход, които са твърдели пред съда нарушаване на религиозните права и свободи на дъщерите им.

Двамата родители са забранили на дъщерите си да участват в часовете по плуване, които в училището им са задължителни, защото в уроците участват както момчета, така и момичета. Според родителите това е недопустимо и те твърдят, че тяхната вяра забранява такова смесване, макар и в светско училище.

В резултат на забраната на родителите, училището е глобило всеки от тях с 1000 франка и въпреки медиаторските усилия на ръководството на учебното заведение, децата са продължили да бъдат спирани от задължителните часове по плуване. В крайна сметка спорът между училището и родителите стига до съда в Страсбург, където съдиите категорично отхвърлят претенциите на родителите.

"Съдът отбелязва, че училището играе специална роля в процеса на социална интеграция и тази роля е дори още по-значима, когато става въпрос за ученици от чуждестранен произход", гласят част от мотивите на съда. "Общественият интерес за пълно образование на децата, чрез тяхната успешна социална интеграция спрямо местните порядки и традиции, е по-силен от притесненията на родителите", казва съда.

Страсбург признава, че има известно ограничаване на религиозната свобода, но според съда това е оправдано с оглед на защитата на равенството между децата. Съдът сочи, че не е допустимо религиозни норми да се използват за сегрегация и че обществените порядки в Швейцария не позволяват деленето на момчета и момичета в часовете по плуване.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови