Калфин: Ако протестиращите на 10 януари не бяха потрошили парламента, политическият процес щеше да протече по същия начин

Статията е публикувана на 11 Януари 2017 в 05:05 , прочетена 4611 пъти

Ивайло Калфин

Публикуваме коментар на Ивайло Калфин от АБВ, споделен във Фейсбук*.

Какво стана на 10-ти януари преди 20 години? Според БНТ и многото й гости днес-това е била българската демократична революция. Патетично! Обаче-невярно. Протестите не свалиха правителството. Виденов си беше подал оставката преди Коледа. БСП се чудеше дали да съставя второ правителство. По-скоро - част от ръководството много искаше, а имаше и мнозинство в парламента, но здравият разум говореше ясно, че след грешките на Виденов, БСП дори и с ново ръководство, нямаше никаква обществена подкрепа за продължаване на управлението. Хомотът на валутния борд беше вече приет. Опозицията съвсем предвидимо правеше протести, за да ускори предсрочните избори и да повдигне духа на избирателите си. На 10 януари протестът стигна до своя връх на агресивност. Нямаше нужда от силови методи, те не постигнаха принципно нищо различно. Говорим за политически процес. Иначе - сигурно и днес много хора ще се зарадват, ако пребият някой депутат, министър или кмет. Личната мъст обаче не помага на обществото. Има и други начини едно управление да си отиде. На 4 февруари, след като Петър Стоянов встъпи в длъжност и даде мандат за съставяне на правителство, председателят на БСП Георги Първанов и номинираният за премиер Николай Добрев отказаха да съставят правителство. Трудно във вътрешнопартиен план, но единствено възможно решение.

Та - без да омаловажавам искреното недоволство на хората от виденовата лоша политика и твърдоглавие, ако протестиращите на 10 януари не бяха потрошили парламента, политическият процес щеше да протече по същия начин.

_________________________________________________________________________________________________________

ХАШТАГ-BG публикува Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

 

Обнови