Бъчварова: Не във всяко населено място ще има полицейско присъствие

Статията е публикувана на 11 Януари 2017 в 09:04 , прочетена 3322 пъти

Румяна Бъчварова

Очаква се до края на годината да има нови 3000 полицейски служители в МВР, които ще помагат в борбата с битовата престъпност. Това обаче не означава, че във всяко населено място ще има полицейско присъствие, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Хаштаг-BG припомня, че миналата седмица премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че ще сложат по полицай в село или полицай на две села.

В някои села ще има патрулиране и въвеждане на други технически мерки за по-интензивно строителство на системи за видеонаблюдение и инсталиране на паник бутони. За борбата с битовата престъпност се използва и подходът на съвместно сътрудничество с другите институции. Чрез създаването на 255 местни комисии МВР иска да се ангажират всички институции на местно ниво да помагат. Бъчварова изтъкна, че е много важна ролята на социалните служби, на инспекторатие в образованието, на данъчните служби.

Започваме един процес, даваме възможност и на административните мерки да бъдат въведени, за да създадем един нов и по-интензивен ред за борба с битовата престъпност. Още една-две седмици нашето правителство ще работи по тази организация, но всяко следващо ще влезе в една организация, която е създадена и дава резултати, обяви тя пред БНТ.

Бъчварова обясни, че тази организация е създадена сега, а не по-рано, защото е била нужна промяна в Закона на МВР и пари. С отпуснатите средства за гори сега е възможно да се активира патрулираните, а с останалите 2 млн. лева ще бъдат закупени 300 нови автомобила, така че до най месец МВР ще разполага с 600 нови автомобила.

Относно мигрантският натиск Бъчварова заяви, че е намалял и през последните дни опит да преминат през границата ни правят от 2 до 4-ма души. По думите ѝ миналата година със 70 процента се е увеличил броя на изведените от страната бежанци. 1 400 афганистанци вече са върнати в страната им. Бъчварова се надява на приемственост и е подготвила списък на своя наследник в МВР.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови