Плевнелиев с откровения: Обичал Русия, но бил срещу Путин, не си говорил с Попова от година и обединил нацията срещу Орешарски

Статията е публикувана на 12 Януари 2017 в 07:56 , прочетена 8231 пъти

Росен Плевнелиев

"Обичам Русия, но не съм съгласен с политиката на руския президент на разпределяне на сфери на влияние, която ни връща в 19 в.", каза президентът Росен Плевнелиев пред Нова телевизия във връзка с писмото, подписано от 17 Политически лидери от Източна Европа до новоизбрания американски президент Доналд Тръмп със съвет да няма добри отношения с руския президент Владимир Путин.

Плевнелиев заяви, че в писмото европейските лидери приветстват избирането на Доналд Тръмп и сигнализират, че ако той тръгне към сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България. "Не съм против затоплянето на отношенията, аз ще се радвам Русия и САЩ да имат конструктивни и принципни отношения, базирани на принципи, които искаме да видим в 21 в. - върховенство на правото, а не на силата и интересите", добави държавният глава.

"Днес сблъсъкът в Европа е принципен и той е много тежък - между едни държави, които вярват във върховенството на закона - държавите от ЕС, включително България, и едни други държави, които вярват във върховенството на силата и интересите - там е Русия и този сблъсък е факт. Аз заставам на страната принципите и на върховенството на правото", каза още Росен Плевнелиев.

"Аз съм първият български президент, който не просто критикува едно правителство - това бе случая с Боянските ливади на президента Желев. Аз не просто критикувах, аз съм първият, който изцяло сне доверието", каза още той.

"Аз си спечелих много врагове, но не съжалявам за това. Това е да си обединител на нацията - да не допускаш безобразията, като си затваряш очите", каза още държавният глава. По думите му да бъдеш обединител на нацията не означава да те харесват всички, нито да си мълчиш, когато се извършват безобразия в държавата.

"Проблем има. Това е повече от ясно. Ние видяхме как в продължение на годините диалогът между нас беше труден. В последната година практически ние не сме се виждали", каза Плевнелиев във връзка с отношенията му с вицепрезидента Маргарита Попова. Той подчерта, че тя има своите ангажименти, а той неговите.

„Различни сме. И това е повече от ясно. Но ние по никакъв начин не допуснахме да бъде нанесена каквато и да било щета на президентската институция“, заяви президентът. По думите му и двамата колкото и да са различни мислят и действат институционално. Той добави, че е единственият държавен глава, който е назначил изцяло независими хора в президентската институция.

Във връзка с това кога отношенията им са започнали да се развалят Плевнелиев коментира: „Имаше срещу мен спретнати протести, в които едно 100 човека с партийно оцветени личности включително Бисер Петното, включително Бареков, който между другото 2 години по-късно дойде и ми се извини - той поиска прошка от мен – стояха пред президентската институция и протестираха. Тези хора, които ми поискаха оставката и ден след ден стояха отвън на протест и искаха моята оставка, Маргарита Попова ги прие в своя кабинет. Тя получи цветя от тях“.

"Тръгвам си като първия държавен глава, който си тръгва в добри отношения, с много приятели в партията, която го издигна, и с министър-председателя и лидер на тази партия", каза още президентът.

За отношенията му с премиера държавният глава коментира: "Имали сме своите различия, имаме своите различия, но това само ни обогатява, това е демокрацията. В демокрацията всеки един трябва да може да слуша другия, а различията ни правят по-силни. Политическото противопоставяне обаче ни прави слаби. Не видяхте политическо противопоставяне и раздяла между мен и премиера, въпреки че бяхме на различни позиции."

Росен Плевнелиев отрече между него и Бойко Борисов да е имало разминаване по отношение на правосъдната реформа и даде за пример факта, че премиерът е избрал за министър на правосъдието началника на президентския кабинет - Екатерина Захариева. По думите му самият той е бил по-краен и е искал по-амбициозни и по-големи стъпки напред, докато Бойко Борисов е по-прагматичен.

Росен Плевнелиев коментира и резултатите от президентските избори. "Доколко Цецка Цачева беше избираема, и е имала шанс, това може да прецени ПП ГЕРБ, но Цецка Цачева е един убеден демократ, прекрасен човек и хуманист от най-висока класа, страхотен председател на Народното събрание. В двете най-трудни народни събрания в България, с най-тежко политическо противопоставяне тя постигна чудеса. Тя щеше да бъде един прекрасен президент на България", заяви държавният глава. "Ген. Радев спечели убедително. Това е много силно начало за него и аз му пожелавам успех", каза още Плевнелиев.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови
  • Коментар от Danko

    Като му слушам изказванията и позицията по много дела,май и той е поел някой друг милион от "Приятелчето" Сорос! Няма да ме учуди в новия Офис да се зароди и стане централа на още една фондация за "демократично общество" стил Соросопоклоничество.