Половин милион души протестираха в Румъния, лидерът на социалдемократите смята, че са платени

Статията е публикувана на 6 Февруари 2017 в 08:24 , прочетена 3540 пъти

Румъния

Около половин милион души отново излязоха на протест в Румъния, въпреки че правителството оттегли спорното постановление, което облекчаваше наказанията за корупция.

В Букурещ протестиращите бяха близо 300 000. Борбата на площад "Виктория" пое в нова посока - в предишните дни настояваха за оттегляне на спорния указ, а вече искат оставката на правителството.

Най-споменаваното име на протеста се превърна това на лидера на управляващата партия Ливиу Драгня. Символично той беше осъден. Някои протестиращи дори му отредиха място на бесилото. 

Според лидера на социалдемократите Ливиу Драгня многобройните граждански протести са платени и зад тях стоят мултинационални интереси и организации. Той е поискал протестите да бъдат разследвани, защото били заплаха за националната сигурност на страната.

За протеста се бяха стекли хора от цялата страна и от чужбина. 

Премиерът Сорин Гриндяну изключи възможността да се оттегли и съобщи, че носи отговорност към хората, гласували за неговата партия на парламентарните избори на 11 декември. Той обеща бързо да започне обществени дебати по въпроса с останалите политически партии и гражданското общество.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови