Детската смъртност у нас е почти два пъти по-висока от европейското равнище

Статията е публикувана на 17 Февруари 2017 в 15:41 , прочетена 3089 пъти

осиновяване бебе семейство

Детската смъртност у нас е на най-ниското си ниво от последните 10 години, но въпреки това остава почти два пъти по-висока от европейското равнище. Обезпокоителните данни за демографската картина у нас, изнесе здравното министерство.

Статистиката сочи, че средната продължителност на живота у нас е с 6 години по-ниска от европейската и е 74 години. Продължава и тенденцията от 2009 г. насам раждаемостта у нас да намалява. Анализът на здравното министерство показва, че 65% от смъртните случаи в България се дължат на сърдечно-съдови заболявания, като този дял е почти три пъти по-голям, отколкото в Европа.

Проблемът на общественото здраве е, че то се прави с пари и с хора, а в момента няма пари и няма хора. Ако не се промени начина на мислене и политическата воля да се отделя по-голямо внимание, министерството години наред, не говоря нито за един мандат, нито за един министър, е 95% министерството на болнолечението и 5% и по-малко на опазването на здравето, нещо, което е коренно различно в западните страни, обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, предаде БНТ.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови