Одит: Няма нарушения при операцията на 14-годишното дете, направена от кандидат-депутата на РБ

Статията е публикувана на 21 Март 2017 в 13:01 , прочетена 3082 пъти

Валентин Павлов

Не са констатирани нарушения при лечението, както и при операцията на 14-годишно дете, което почина след усложнение от стоматологична операция. Анестезията е водена правилно и според изискванията на стандарта, гласи доклад на Изпълнителната агенция "Медицинския одит", с който NOVA разполага. 

Операцията е извършена от стоматолога д-р Валентин Павлов, орален хирург в „Дентален център ВО-Дент” ООД, който е водач на листата на Реформаторски блок – „Глас народен” в Перник. ЦИК разреши депутатският имунитет на Павлов да бъде свален, за да може той да бъде привлечен като обвиняем за смъртта на детето по непредпазливост.

Твърденията са, че д-р Павлов е извършил стоматологична операция на момчето, като без консултация с анестезиолог поставил пълна упойка. Експертизата разкрива, че причина за смъртта е злокачествена хипертермия, която е била провокирана от анестетика.

"Реакцията на анестезиологичния екип при възникналото съмнение за малигнена хипертермия е адекватна, а проведените реанимационни дейности в „Пирогов” са в пълен обем. Не е възможно да се предвиди възникването на малигнена хипертермия”, пише в одита. 

Медицинският преглед с рентген установява, че детето има изостанали корени на шест млечни зъба, хроничен периодонтит на шести долен зъб и пулпит на седми горен зъб вляво, както и множество кариеси. Майката на момчето е била съгласна операцията да премине под пълна упойка, поради огромния страх, който момчето имало от зъболекарите. Тя е „била запозната с очакваните резултати и усложнения по време на лечението, както и рисковете от предстоящата операция, става ясно от доклада.

Данните сочат, че операцията протича гладко, а усложненията настъпват около половин час по-късно, когато детето развива висока температура на вътрешните органи, наречена малигнена хипертермия. Тогава лекарите в операционната – стоматологът д-р Валентин Павлов, анестезиологът д-р Йоанна Филипова и детският дентален лекар д-р Григорова - взимат решение детето да бъде преместено за лечение в „Пирогов”. При постъпването му в Спешния център обаче детето не е имало сърдечна дейност и въпреки усилията на лекарите, един час по-късно е починало.

„Малигнената хипертермия се среща изключително рядко. Тя не може да се предвиди и овладяването й е почти невъзможно. Лечението на това състояние би могло да се класифицира като оправдан медицински риск”, пише в документа.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови