Първан Симеонов, "Галъп": Участието на националисти в правителството ще е прецедент

Статията е публикувана на 27 Март 2017 в 11:35 , прочетена 2241 пъти

Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл"

"Първият и много важен компромис, ако ще се прави правителство, е най-вероятно самите патриоти да участват. Ако, разбира се, не бъде измислена някаква формула на малцинствено правителство, която ГЕРБ с близо 100 мандата да каже, че ще направи малцинствено правителство и иска от другите само подкрепа, за да не се дискредитира правителството в очите на Европа и националисти да не участват директно в него", каза политологът Първан Симеонов пред "Фокус".

"Самото участие на националисти в правителството ще бъде прецедент за България. За първи път имаше участие на националисти в управленската формула, но с назначения в самото правителство не е имало до този момент“, заяви той. Според него вторият компромис, който трябва да направи ГЕРБ, е да се съгласи с условията на националистите. „Третият компромис, ако наистина са тръгнали да правят нещо с избирателната система, не виждам патриотите да искат мажоритарна система, и там трябва да измислят нещо“, коментира политологът.

"Много се чудя как ще се разберат за Ердоган. Бойко Борисов е крайно балансьорски към Ердоган, май има някакви лични отношения, някои казват, че имало лични зависимости. А патриотите казват никакъв Ердоган. Бойко Борисов го е страх да не се скара с Ердоган, както се видя и голяма част от българския народ го е страх не се скара с Ердоган и избра снишената и умерената опция, а не радикалната на патриотите. Референдумът в Турция все още предстои, хубаво, че нашите избори минаха, но още някоя и друга седмица ще живеем под знака на турските избори“, обясни Първан Симеонов.

Според него хората се уморяват, защото новата формула може да изглежда малко по-красива от старата, с патриотите, които са на мода, но тези неща са ден до пладне. „Боя се, че вместо българите да свикнат, че това е политиката- грозновата е, но въпросът е да осигурява добро качество на живот, и пак на избори ще се впуснат в тези мажоритарности. Както се казва, всеки народ си заслужава съдбата, нали“, каза още политологът.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови