Първан Симеонов, "Галъп": Има желание да се гласува за личности

Статията е публикувана на 28 Март 2017 в 07:32 , прочетена 2365 пъти

Първан Симеонов

"В масовото използване на преференцията на тези избори виждам много силно желание в България политическият елит да се променя и това не ме изненадва, защото виждам много сериозно желание да се гласува за личности", каза пред БНР Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл Болкан".

"Партиите и по-специално ГЕРБ, този път развързаха преференциалната кампания. Имаше много сериозна преференциална агитация, което може би дори способства за повишаване на резултата на ГЕРБ. Аз за пръв път ги виждам толкова активни на тема преференции. В голяма част от случаите преференциите са опитът на един кандидат да удари друг кандидат в една и съща листа", обясни той. 

Феноменът 15/15 означава, че нямаме особено устойчива демократична култура, но единственото лекарство срещу това е още от същото, добави още Симеонов: "Най-глупавото, което можем да направим, е когато включим нещо в изборното законодателство, после да го променим, като видим, че то не работи отведнъж. То никога не можеше да проработи отведнъж. Трябва хората да бъдат оставени да се научат. Понякога това отнема дълги години."

Автор: Хаштаг-BG

Обнови