Кремъл иска разследване на твърденията за репресии над хомосексуални в Чечения

Статията е публикувана на 14 Април 2017 в 13:40 , прочетена 2774 пъти

Кремъл

"Кремъл смята, че съобщенията за нарушаване на правата на представители на сексуалните малцинства в Чечения се нуждаят от проверка", заяви пред журналисти в Москва прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин - Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

"Ние не знаем за някакви постъпващи в правоохранителните органи обръщения и жалби на хора с нетрадиционна сексуална ориентация по този въпрос. Нямаме достоверна информация за такива проблеми в тази част от Руската федерация - Чечения. Отнасяме се с внимание към съобщенията в медиите, обаче при цялото ни желание не можем да ги приемаме като проверена информация", каза той.

Според Кремъл споровете, възникнали по повод публикациите за правата на сексуалните малцинства в Чечения, следва да се решават по установения от закона ред, а използването на неправови методи е неприемливо. Така той коментира опасенията на ръководството на вестник "Новая газета", което се оплака от получаването на заплахи по свой адрес заради публикации, посветени на нарушаването на правата на сексуалните малцинства в Чечения.

Песков отбеляза, че в Кремъл следят развитието на ситуацията, а в администрацията на президента са получили обръщението на "Новая газета" по този повод. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа се присъедини вчера към поредицата от страни и международни организации, които настояват за разследване на твърденията на руския всекидневник, предаде ДПА.

Вестникът съобщи, че над 100 мъже хомосексуалисти са били отвлечени от държавните власти в предимно мюсюлманска Чечения и измъчвани в тайни лагери - били са бити по няколко пъти на ден, понасяли са токови удари, принуждавани са да седят върху бутилки. А най-малко трима от тях са били убити. Според информацията някои от затворниците са връщани на семействата си в очакване роднините да извършат т. нар. "убийство на честта" - убийството на член от семейство или клан, извършено от друг член на същото семейство, мотивирано от убеждението, че жертвата е опетнила фамилната чест.

Говорител на чеченския лидер Рамзан Кадиров отговори на коментар по този въпрос на агенция Интерфакс, като отбеляза, че "е невъзможно да задържаш и да потискаш онова, което просто не съществува в републиката".

Автор: Хаштаг-BG

Обнови