Северна Корея показа балистични ракети, които се разполагат върху подводници

Статията е публикувана на 15 Април 2017 в 08:00 , прочетена 6771 пъти

Балистична ракета на Пхенян

Северна Корея показа балистични ракети, които се разполагат на подводници преди военния парад в столицата Пхенян. По-рано днес Северна Корея предупреди САЩ да прекратят "военната си истерия" или да понесат ответни мерки, съобщи Дир.бг.

Група кораби на американския флот, включваща самолетоносач, се приближава към региона и изолираната държава, която отбелязва 105-ата годишнина от рождението на основателя си Ким Ир-сен. Държавната телевизия показа снимки на ракетата "Пукуксон-2", натоварена на камиони.

Тя ще бъде показана пред лидера Ким Чен-ун, внук на Ким Ир-сен. "Севернокорейските власти ще нанесат съкрушителен ядрен удар в отговор на всяка провокация от страна на САЩ", заяви Цой Рьон-хе, заместник председател на Корейската трудова партия.

"Война между САЩ и КНДР ще е без победител", предупреди снощи китайският външен министър Ван И и се обяви за диалог между страните в конфликта. Изявленията на Ван И, направени на обща пресконференция в Пекин с френския външен министър Жан-Марк Еро, са поредният опит на основния съюзник на КНДР да успокои напрежението.

Китай е и ключов доставчик на храна и гориво за Северна Корея. Всякакви сблъсъци на Корейския полуостров вероятно ще доведат до намесата на Китай, който неведнъж е изразявал безпокойство от евентуална вълна от бежанци и присъствие на американски и южнокорейски сили по границата си. Китай е все по-недоволен от отказа на севернокорейския лидер Ким Чен-ун да се вслуша в предупрежденията му. През февруари Пекин прекрати вноса на севернокорейски въглища, който за Пхенян бе важен източник на чужда валута. Късно снощи държавни медии съобщиха, че "Еър Чайна" прекратява и полетите от Пекин към Пхенян поради слабите продажби на билети.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови