Цачева и Захариева скастриха Лозан Панов

Статията е публикувана на 19 Май 2017 в 09:50 , прочетена 2049 пъти

Лозан Панов

Председателят на Върховният касационен съд (ВКС) Лозан Панов определи като мимикрия промените в конституцията, направени от 43-то Народно събрание. След близо двучасова среща с премиера Бойко Борисов, в която участваха министърът на правосъдието Цецка Цачева и ресорният вицепремиер Екатерина Захариева, Панов отново настоя за по-дълбока реформа, особено в прокуратурата, предаде БТА.

Двете обаче не се съгласиха с определението на Панов за направените конституционни промени от предишния парламент и заявиха, че правителството има воля да продължи съдебната реформа. "За мен очевидно е, че темата с Конституционни и законодателни промени трябва отново да бъде поставена. И да кажем, че без реформи в прокуратурата такава дълбочина в реформа не може да се случи. Дадох примери с различни казуси - "Костинброд", подслушването на премиера в неговия дом, КТБ, ЦУМ-гейт - които сочат, че всеки трябва да носи отговорност и да има механизми за това. Всяка мимикрия на реформа, съжалявам, но води до неверие в правосъдието", каза Панов, цитиран от "Клуб Z".

Захариева обаче се намеси, видимо ядосана, с думите: "Кабинетът никога не се е опитвал мимикрия на реформа да прави. Ние няма да симулираме реформи, мимикрия и там, каквото употреби г-н Панов". И добави: "Нашият призив е - нека да работим заедно, да гледаме в една посока и възможно най-бързо да намалим напрежението, за да осъществим тези реформи, не защото имаме 17 препоръки, а защото българските граждани очакват и не могат повече да чакат справедлива, бърза и ефективна съдебна система".

Цачева също не се съгласи с Панов и каза на висок тон: "В никакъв случай не бих могла да приема, че това, което е направено – промяната на Конституцията, с която се постигнаха много важни неща като прекия избор на съдиите, прокурорите и следователи, завишените изисквания към магистратите, да се омаловажа и да се нарича мимикрия. Апелирах за повече конкретика в това, под което г-н Панов разбира да се работи в дълбочина за съдебната реформа".

Автор: Хаштаг-BG

Обнови