Радев: Предложението за наборна военна служба има своите положителни страни, но към момента няма как да бъде реализирано

Статията е публикувана на 21 Май 2017 в 14:20 , прочетена 2636 пъти

Румен Радев

Предложението за наборна военна служба има своите положителни страни, но към момента няма как да бъде реализирано, каза пред БНР президентът Румен Радев, във връзка с предложението в България да бъде възстановена наборната военна служба.

„По-скоро трябва да се фокусираме върху проблемите на кадровата армия“, заяви държавният глава. „Първо - хората са висшия приоритет в армията и това трябва да бъде ясно. Ние в момента концентрираме огромни за нашия бюджет ресурси в придобиването на техника. Това отдавна трябваше да стане. Изключително важно е да гарантираме интересите на хората в отбраната. Без тях, техниката няма никакъв смисъл“, посочи Радев.

По думите му в тригодишната бюджетна прогноза средствата, отделяни за отбрана, като политика спрямо хората, са символични. „Ако наистина това бъде тригодишната бюджетна прогноза, не виждам как изобщо ще решим проблема с некомплекта в армията и как ще мотивираме и задържаме личния състав“, заяви върховният главнокомандващ и обясни, че трябва да се търси сериозно решение.

Попитан как работи със службите за сигурност, Румен Радев благодари на службите и на прокуратурата, защото в предизборната кампания са имали почти ежедневна работа с тях. „Те се справиха по един прекрасен начин. Там работят наистина невероятни специалисти. Отстояхме достойнството, независимостта на България. Гарантира се благодарение на тези служби един честен изборен процес“, допълни президентът и отчете, че са елиминирани опитите за външни вмешателства.

Той посочи, че е подкрепил политически тези служби и те са си свършили работата, както трябва. „Що се отнася до това отстъпление на Държавна агенция „Разузнаване“ от президентската институция към Министерски съвет, за мен това категорично е грешка“, каза президентът. Той допълни, че президентът представлява България в международните отношение и има нужда от такава служба, която да му предоставя необходимата информация за вземане на решение в реално време. По отношение на ДАНС Румен Радев обясни, че основната функция на тази служба е информационна. „Разбира се, цялата дейност, касаеща контраразузнаване, антитероризъм, оперативна дейност, тя е изключително наложителна за всяко едно правителство“, допълни Радев.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови