Цацаров: На магистрата не му трябва гръб. Трябва му гръбнак

Статията е публикувана на 22 Май 2017 в 11:21 , прочетена 1967 пъти

Сотир Цацаров

"Предпочитам да бъда пределно откровен, независимо от риска да засегна някого. Тезите, развивани напоследък от председателя на ВКС, дори използваната лексика, са познати и доста поизхабени. Те бяха повтаряни всекидневно от бивш министър на правосъдието. Те са постоянна негова мантра вече в качеството му на лидер на политическа формация, ненамерила място в българския парламент", заяви в интервю за "24 часа" главният прокурор Сотир Цацаров относнов поведението на шефа на ВКС Лозан Панов.

"Съдебната реформа не била истинска и дълбочинна, т. нар. “исторически компромис” и промените в конституцията били мимикрия и накрая пак всичко се свежда само до прокуратурата. Тя, разбира се, не е безгрешна, но само тя ли носи всичката вина за липсата на справедливо правосъдие? Знаете ли, за всичкото това време не съм чул нито от бившия министър, нито от сегашния председател на ВКС и една дума за реформа в наказателния процес, за премахване на формализма, за по-бърз процес", добави той.

"Повтарят се едни и същи лозунги, едни и същи кухи фрази. Най-опасното е, че по този начин политиката бавно, но сигурно прониква в съдебната власт. Първият сигнал за това бяха тогите на стълбите на Съдебната палата. Присъствието на г-н Панов там и “програмната” му реч “Не на страха” не остави никакво съмнение, че започва изпълнението на този сценарий", категоричен бе Цацаров.

"Не воювам с никого. Върша си работата и не гледам на нея като на война. Няма обаче да позволя на никого да се упражнява с името ми, да крие собствените си страхове и грехове към системата зад него или да прави от това евтин политически пиар. В същото време доводът, че в това няма нищо лично, че така е било и преди, е несъстоятелен. Тази атака не бива да се превръща и в институционално противопоставяне. Дължим това както на колегите си съдии и прокурори, а още повече го дължим на българските граждани", обясни той.

Относно изказването на Лозан Панов, че той няма гръб, какъвто имат представителите на съдебната власт в Румъния, Цацаров каза: "Не бих си позволил да давам съвети на държавния глава, нито да го поучавам със собствени тълкувания на решения на Конституционния съд. А за гърба... На магистрата не му трябва гръб. Трябва му гръбнак."

Автор: Хаштаг-BG

Обнови