Ненков иска да предизвика социален дебат за донорството

Статията е публикувана на 23 Май 2017 в 07:57 , прочетена 3322 пъти

Мирослав Ненков

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков иска да предизвика социален дебат за донорството у нас, заяви самият той пред БНТ. Той съобщи още, че ще бъде назначена работна група в помощ на фонда за лечение на деца.

"Областта на донорството се ползва с обществено доверие. Когато дойде време да се говори с близките на пострадал човек в голяма част от случаите хората безвъзмездно даряват органите на своя близък. Има обаче пропуски в закона. Например настъпването на мозъчна смърт, когато пациентът е на животоподдържаща апаратура, другите органи работят. Ако не се реализира донорската ситуация, този човек изпада в правен вакуум. В България решението за спиране на апаратурата се взима от близките. Няма закон, според който лекарят в реанимацията може да направи това", каза той.

Ненков коментира и работата на Фонда за лечение на деца. Но според правилника се изисква обществена поръчка, когато едно дете трябва да бъде финансирано, но пък обществена поръчка болницата трябва да направи за медицинските изделия, които са необходими за неговото лечение. Законът обаче не задължава това да го правят частните болници. Зам.-министърът е провел поредица от срещи в тази връзка. Екипът на министерството е решен Фондът да работи в полза на децата, не да им пречи. Ще има работна група, която ще промени правилника.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови
  • Коментар от ТЪРГОВИЯ С ЧОВЕШКИ ОРГАНИ

    Министър Николай Петров и д-р Мирослав Ненков покровителстват незаконната криминална експлантация на тъкани и клети от мъртъвци, без знанието и съгласието на близките на починалия. Осъществяват контрол по преработката, търговията и експортирането на над 20 тона годишно трупни кости, фасци, сухожилия , очна роговица, кожа и хрущяли за трети страни. За което получават добри банкови преводи. Евроатлантически трансплант алианс Остеоцентър България“ ЕАД Osteotech,Inc USA