Тръмп изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и получи остри критики

Статията е публикувана на 2 Юни 2017 в 07:04 , прочетена 4848 пъти

Тръмп

Президентът Доналд Тръмп обяви в реч в Белия дом късно снощи, че САЩ се оттегл от Парижкото споразумение за климата. 

Въпреки недоволството на съюзниците на Вашингтон и предупрежденията на учени и екологични организации, Тръмп обяви, че договорите от Париж са пагубни за американската икономика.

Споразумението бе подписано през 2015 г. от 188 държави след тежки преговори. То цели намаляване на емисиите парникови газове с цел спиране на глобалното затопляне. 

Доналд Тръмп пресметна, че споразумението ще струва на Съединените щати огромна сума пари и загубени работни места, докато условията за Китай например не били толкова тежки.

С акта си държавният глава постави страната до Сирия и Никарагуа, които са единствените, неподписали историческия документ от 2015 г. Решението му предизвика остри критики по цял свят.

Бившият американски президент Барак Обама, който е един от архитектите на Парижкото споразумение, определи действията на приемника си като „отказ от бъдеще”. Лидерите на Франция, Германия и Италия в обща позиция обявиха, че няма да позволят предоговаряне със САЩ. Британският премиер Тереза Мей сподели разочарованието си от решението на Тръмп.

Подобна беше и реакцията на правителствата на Швеция, Финландия, Дания, Норвегия и Исландия, както и на правителствени представители на голям брой малки островни държави. Според компютърните симулации, именно това са страните, които най-сериозно биха усетили ефектите от глобалното затопляне, като е възможно цели тихоокеански държави да изчезнат заради покачване на морските нива.

ООН определи оттеглянето на САЩ като „голямо разочарование”.

„Напускам своята позиция на президентски съветник. Климатичните промени са истински. Напускането на Парижкото споразумение не е добро за Америка или за света”, написа в „Туитър” технологичният предприемач Елън Мъск.

Губернаторите на щатите Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон обявиха, че няма да позволят страната да се отметне от поетия пред света ангажимент да ограничат емисиите на парникови газове, въпреки решението на Тръмп. Трите щата представляват общо близо една пета от американското население и над една пета от брутния вътрешен продукт на Съединените щати.

Републиканците в Сената приветстваха решението на Тръмп. Нефтеният гигант „Ексън Мобайл” също застана зад Доналд Тръмп. Бившият изпълнителен директор на компанията Рекс Тилърсън понастоящем е държавен секретар.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови