Саудитска Арабия и съюзниците й скъсаха отношения с Катар, поставят Доха в изолатор

Статията е публикувана на 5 Юни 2017 в 04:59 , прочетена 13608 пъти

Рияд, Саудитска Арабия

Саудитска Арабия прекрати дипломатическите си отношения с Катар, както и всякакви контакти по суша, море и въздух, съобщава телевизия CNBC. Властите в Рияд обясниха, че този ход е бил необходим за защита на кралството от това, което те описват като тероризъм и екстремизъм.

Решението на Саудитска Арабия беше последвано от Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, които също прекратиха отношения с Катар. Държавната информационна агенция на Саудитска Арабия, цитирайки официален източник, съобщи, че кралството е решило да прекъсне дипломатическите и консулските отношения с Катар „изхождайки от суверенното си право, гарантирано от международното право“.

Бахрейн, която е близък съюзник на Саудитска Арабия също заяви, че прекратява дипломатическите си отношения с Катар, обвинявайки страната, че подкрепя тероризма и че се меси във вътрешните ѝ работи. Аргументът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за скъсването на дипломацията с Доха е отново, че властите там подкрепят тероризма, както и че подкопават регионалната стабилност.

Междувременно Бахрейн обяви, че затваря своето въздушно пространство за полети на самолети на националния превозвач на Катар - Qatar Airways, съобщава агенция РИА Новости, като се позовава на информация от бахрейнското Министерство на външните работи. Въпросното решение е прието от властите в Манама заедно с решението за прекратяване на дипломатическите отношения с Доха, както и със забрана бахрейнски граждани да пътуват до Катар.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови