Нинова: Нашата позиция е да не допускаме Европа на различни скорости

Статията е публикувана на 5 Юни 2017 в 09:17 , прочетена 6239 пъти

Корнелия Нинова

„На нашето внимание са поставени 5 сценария за развитие, вероятно не са единствените. Сигурно има и 6-и, сигурно може и от 5-те да се направи най-добро и да се направи един нов. Но аз бих искала да изразя принципна позиция – нашата е да не допускаме Европа на различни скорости – групи държави-членки в ЕС, които да се развиват на различна скорост. Смятаме, че това не е решение на проблемите“, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дискусията „Европа отново на път“, организирана по инициатива на президента на ПЕС Сергей Станишев.

Нинова обясни, че за тези 10 години, през които България е член на ЕС, Европа е преживяла кризи – финансова, икономическа, социална, а сега – и мигрантска. „Тези кризи породиха евроскептицизъм, национализъм и поставиха европейските лидери пред изпитание и пред въпроса: „Европа на път, но накъде, днес и сега?“, каза тя.

Правителството трябва да направи оценка на 10-годишното членство на България в ЕС, смята Нинова. Тя е на мнение, че тази оценка със сигурност ще покаже ползите от това членство за България и ще бъде едно добро условие да се преодолее скептицизмът в част от българските граждани.

„Предлагам ви да се направи една оценка на петте сценария, които ни се предлагат с плюсове и минуси за България и на трето място - нека започне в България национална дискусия по тези въпроси“, заяви Нинова.

Тя призова министъра на Председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г. Лиляна Павлова да внесе своите приоритети за председателството. „Ние ще дадем своите аргументи и заедно в парламента да постигнем национално съгласие за това бъдеще. Имате нашата готовност и воля в името на това Европа да остане единна“, увери Корнелия Нинова.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови