Красимир Янков за националната сигурност: Нужна е радикална промяна, ГЕРБ не е в състояние да я извърши

Статията е публикувана на 5 Юни 2017 в 12:58 , прочетена 7340 пъти

Красимир Янков

Публикуваме коментар на депутата от БСП Красимир Янков от Фейсбук*. 

В края на миналата седмица в Лондон отново бе извършен атентат. Двоен. Седем загинали и 48 ранени. Заради психозата свързана с все по-честите взривове и други видове нападения, феновете на ФК Ювентус, провокирани от една пиратка изпотъпкаха над 1000 съмишленици, при паническия бяг от площада, на който се бяха събрали да гледат финала на Шампионска лига, с участието на любимия им тим. Това показва, че заплахата е реална, перманентна и започва да постига ефекта за страх в цялото общество. Като част от съвременния свят ние също се вписахме с новина в края на седмицата. Катастрофирал микробус на магистрала “Тракия”, шофиран от непълнолетен. От 17 пътници 10 са загинали, а седем в болница в тежко състояние. Превозваните лица са афганистански и пакистански граждани. Чуждите граждани са без удостоверения за самоличност. Прокуратурата се зае със случая. Главният прокурор Цацаров заяви, че сред лицата преминаващи през страната, може и да има лица представляващи риск за сигурността. 

Къде е МВР и каква е функцията му за обезпечаване на националната сигурност, свързана именно с незаконното проникване в България на чужди граждани? По думите на главния прокурор, има вероятност канали за трафик на хора да са организирани от по-рано заселили се у нас чужди граждани, получили хуманитарен или друг статут, даващ им право на постоянно пребиваване. 

Къде е ДАНС и защо е допуснала създаването на такава организационна структура през цялата държава, и как такива лица са получили право на пребиваване? 

Оградата, като защитно съоръжение не е достатъчна. Тя нито е окомплектована с необходимото оборудване, нито е достатъчно надеждна, защото не се охранява по начина, който изисква ситуацията днес.

Канали за трафик на хора има! Сигурно се обслужват от различни структури, но всички канали функционират, защото не функционира МВР. Проблемът с мигрантската вълна възникна по време на управлението на ГЕРБ. Едва от “кабинета Орешарски” се взе решение и започна изграждането на защитното съоръжение по границата ни с Турция. Последвалият кабинет “Борисов 2” проточи изграждането със сложни процедури и оскъпи стойността. В този период, западната ни съседка повиши до максимална степен охраната на общата ни граница, заради проникването на непрекъснат поток бежанци от нашата територия. От МВР чувахме обяснение, че умишлено ловяли нарушителите дълбоко в страна и в близост до самата граница със Сърбия, защото така проследявали и разкривали каналите. И така до инцидента на магистрала “Тракия”. Ръководството на МВР, вероятно не чувства отговорност за случайното разкритие, защото встъпи в длъжност преди малко повече от месец, но този канал е създаден и работи при управлението на ГЕРБ. Зад волана на микробуса е бил непълнолетен, криминално проявен младеж, без правоуправление на МПС. Кой и как прави профилактика на този криминално проявен? Непрекъснато говоря за недокомплекта в МВР, за важната роля на районните инспектори, мрежата от сътрудници, която да дава информация, за поведението и процесите в криминалния контингент, но тези мерки ГЕРБ ги отбелязва само в предизборни декларации. Очевидно ГЕРБ не се справя с управлението във всички сфери, но пробойните в националната ни сигурност са заплаха и за цялата Европейска общност. Атентатите в Западна Европа изискват от нас категорична промяна в подхода и мерките за прекратяване нелегалния трафик на хора. 

Ще направя всичко възможно, за да се засили капацитетът на МВР, с всички възможни механизми, които имам като член на “Комисията по национална сигурност и вътрешен ред” в НС и като депутат от опозицията, защото е нужна радикална промяна, която ГЕРБ не е в състояние да извърши.

_________________________________________________________________________________________________________

ХАШТАГ-BG публикува Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Обнови