Станишев: Притеснява ме, че за първи път в официалната власт участват крайно националистически партии

Статията е публикувана на 6 Юни 2017 в 07:43 , прочетена 4675 пъти

Сергей Станишев

„Трябва да се стремим България да бъде в интеграционното ядро на Европейския съюз”, категоричен е президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Вчера в София се състоя дискусия на тема „Европа отново на път” по негова инициатива, в която се включиха премиерът Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски, Корнелия Нинова и Илияна Йотова. „Такъв формат на разговор не е имало от много години. Поне на европейската тематика трябва да имаме национално съгласие и да полагаме общо усилие в този момент, когато Европа се променя”, обясни Станишев пред бТВ.

Според него всяка страна от ЕС трябва да изготви своя позиция за бъдещото развитие на Съюза. „Европа се промени и ще се променя. След Брекзит за първи път възникна въпросът ще оцелее ли ЕС изобщо. Има едно осъзнаване след Великобритания, изведнъж започва да се оценява какво ни дава ЕС”, разясни той.

Относно приемането на България в еврозоната, Станишев каза, че формалното изпълнение на критериите за членство е най-малкият проблем. „Това не е елементарен процес и трябва национална програма за подготовка. Това изисква много домашна работа”, заяви лидерът на ПЕС.

Във връзка с управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ, Станишев коментира: „Той също си извади поуки, защото наследството, което получи през 2009 г., беше много добро. Те тръгнаха като партия, много радикална, но животът ги научи на други неща”.

По думите му всяко правителство трябва да бъде съдено по делата и резултатите. „Това, което ме притеснява, е, че за първи път в официалната власт участват партии, които по европейските стандарти са крайно националистически”, добави Станишев.

На въпрос какво това е по-различно от подкрепата на „Атака” по време на управлението на БСП, той отговори: Това са съвсем различни неща – един народен представител да участва в работата на парламента е пряко задължение. „Няма как това да не е притеснително. Цяла Европа се опитва да спре напъна на националисти и популисти и в същото време такива формации са в парламента”, обяви Сергей Станишев.

Той определи разделението между парламентарната група на БСП и изпълнителното бюро като разумно решение. Бившият лидер на левицата оцени мандата на Корнелия Нинова като председател на партията като успешен до този момент, защото тя е постигнала много високи резултати и имат победа на президентските избори у нас.

По повод управлението на президента Румен Радев, Станишев каза, че е негов дълг да участва във формирането на национална позиция. „В България трябва да сме наясно – президентската институция няма голяма изпълнителна власт, но има голяма морална отговорност да инициира дебати”, аргументира се Сергей Станишев.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови