Закочпаха плевенски прокурор за участие в престъпна група

Статията е публикувана на 6 Юни 2017 в 13:06 , прочетена 5904 пъти

Полиция

"Днес в Съдебната палата и в Плевен паралелно бяха извършени 2 задържания. В Съдебната палата служители на Бюрото по защита, действащи в изпълнение на прокурорско постановление на прокурор от Специализираната прокуратура и на мое писмено разпореждане, задържаха прокурор Димитър Захариев, прокурор в Окръжна прокуратура – Плевен. В същото време специално сформирана група на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – Плевен задържа служител на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. И двамата са транспортирани към следствения отдел на Специализираната прокуратура, където са им повдигнати обвинения“, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.

Обвинението срещу Захариев е в участие в организирана престъпна група, членовете на които са задържани при акция на Специализирана прокуратура град Плевен.

"Що се отнася до служителя на Главна дирекция „Охрана“, обвиненията срещу него са за участие в същата престъпна група и за отправяне на преки заплахи към служител - негова колежка на ГД „Охрана“, за живота на съпруга ѝ, ако той продължава да свидетелства по това дело. Тези деяния са с изключително висока степен на обществена опасност“, обясни Цацаров, цитиран от "Фокус".

По думите му Димитър Захариев е подсъдим и пребиваването му в Съдебната палата е използвано, за да бъде задържан. „Това не е попречило на участието му в делото, по което е подсъдим. На 23 юли 2015 г. ВСС го отстрани от длъжност по мое предложение. На 26 април 2016 г. аз внесох още едно предложение във ВСС, което касаеше освобождаването му от длъжността прокурор, тъй като се оказа, че за времето, в което той е бил отстранен от длъжност, той е придобил дялове от търговско дружество, охранителна фирма, и е осъществявал търговска дейност, въпреки това, че е продължавал да бъде прокурор“, заяви главният прокурор.

По думите му на 29 декември 2016 г. срещу Захариев е внесен обвинителен акт. „Той е обвинен в упражняване на принуда, при условията на продължаващо престъпление. Част от деянията са по отношение на свидетел и са свързани с принуда към него за депозиране на показания, както и сигнали и оплаквания срещу прокурор, обвинен е и в нарушаване в правилата за държане на огнестрелно оръжие, както и държане на средства за смущение на радиоефира без да има разрешение за това“, съобщи той.

Цацаров не пожела да спомене името на втория задържан, служител в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – Плевен. 

Автор: Хаштаг-BG

Обнови