Правителството отпуска още 28 млн. лв. за НДК

Статията е публикувана на 8 Юни 2017 в 09:27 , прочетена 4461 пъти

НДК

"На днешното заседание на МС, по предложение на министъра на финансите и мое, беше взето решение за увеличаване на капитала НДК в размер на 28 млн. лв.", съобщи на брифинг след правителственото заседание министърът за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Лиляна Павлова. 

Средствата се отпускат за 4 компонента. "Първият е за увеличение на допълнителни дейности, свързани с осигуряването на сключените вече договори за проектиране, строителство и ремонт на сградата на НДК и съответното ДДС", уточни Павлова. По думите й при предишното увеличение на капитала на НДК одобрената сума не е била отпусната в пълен размер. "Затова отпускаме 7 млн. лв., които са били одобрени в предишно увеличение на капитала на НДК преди година и половина, но не са били отпуснати реално“, поясни тя, цитирана от "Фокус".

Министърът информира, че следващата стойност е малко над 7 млн. лв. с ДДС, които се предоставят на НДК, за да се анексира договорът за строителство и ремонт на сградата - за финансиране на всички дейности, които са допълнително възникнали или не са били предвидени в досегашния договор за строителство.

"Третият компонент включва сума в размер на 1,8 млн. лв. с ДДС, която се отпуска за допълнително анексиране на договора за озвучаване и изграждане на съответното оборудване за международния пресцентър, който трябва да бъде изграден в НДК. В досегашния договор това не е било предвидено", обяви Лиляна Павлова.

"Сумата в размер на до 12 млн. лв. с ДСС, за последния компонент, е за изграждането на единна глобална система за сигурност. Предвид повишените и допълнително изпратени нови изисквания за сигурност се налага провеждането на нова обществена поръчка в размер до тази сума, в резултат на която да бъдат изградени специални системи за сигурност на сградата на НДК", обясни Павлова и уточни, че това включва система за видеонаблюдение, система за управление и контрол на достъпа, допълнителна система, в която да са обвързани тези системи.

"Това, което ми е докладвал изпълнителният директор на НДК - срокът, който е възложен за приключване на ремонта на НДК, е до 30 октомври. В договора има предвидени санкции към строителя и всички изпълнители при закъснение. Санкциите няма да ни помогнат, ние имаме срок, извън който не може да минем. Краят на октомври трябва да бъде завършено всичко, за да може ноември да направим нужните тестове и проверка на всички системи", допълни тя.

"Като част от приоритетите безспорно България залага темата за Западните Балкани като естествен партньор и лидер на страните на Западните Балкани, за да получат подкрепа, европейска перспектива с всички възможни мерки, които това дава като възможност. Като даденият пример – започване на процедурите за част от държавите за облекчен визов и безвизов режим. Това ще е етап на преговори. Постигнахме съгласие България да е домакин в София за ЕС-Западни Балкани, правосъдие и ред", каза още тя.

Автор: Хаштаг-BG 

Обнови