Цачева: Между Панов и Цацаров има битка, но не и война

Статията е публикувана на 12 Юни 2017 в 07:18 , прочетена 3422 пъти

Цецка Цачева

Прокуратурата е там, където Конституцията и законите са й отредили мястото, коментира министърът на правосъдието Цецка Цачева относно идеята на Панов прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт.

„Ако някой желае тези правила да бъдат променени, нека да се заяви като кандидат или присъстващ в законодателната власт. В момента тримата големи в съдебната власт са призвани да организират прилагането на законите всеки в неговата сфера. Трябва да бъдем самокритични към звената, които ние ръководим. Ако Лозан Панов счита, че в Касационния съд всичко е наред, едва тогава би могъл мнение по отношение на други структури”, заяви Цачева пред bTV.

Запитана означава ли това, че Лозан Панов прокарва политически идеи, Цачева отговори с въпрос: „А вие как мислите?”. Цачева изтъкна, че от страна на Панов се чуват политически фрази и констатации, но липсва конкретика за това, което трябва да се направи.

Според нея между Панов и главния прокурор Сотир Цацаров има битка, но не и война. „Не мисля, че най-точната дума е война, защото във войната има жертви, надявам се да няма жертви от този сблъсък между двамата от тримата големи в съдебната власт”, каза Цачева. По думите й обаче тази битка е неприятна за обществото. „Има моменти, в които и тонът, и личните нападки са факт”, добави тя.

Цачева заяви, че си говори с президента Румен Радев, от когото загуби на президентските избори. „Достатъчно прозрачни и открити са нашите отношения”, твърди тя.

„Аз съм за равно третиране на всички граждани, когато са извършили нарушение на закона. Недопустимо е всеки, който е нарушил закона, още повече по такъв груб и предизвикателен начин, да не получи санкцията на българското правосъдие”, каза тя по повод шведския турист, ритнал в главата камериерка на Слънчев бряг.

„Трябва да се работи, за да няма забавяне на дела. Това до голяма степен ще бъде решено след приемане в НС на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. Идеята е да  няма нескончаеми връщания и процедурни трикове”, уточни правосъдният министър.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови