Томислав Дончев: Трябват ни правилните политически аргументи, за да влезем в еврозоната

Статията е публикувана на 12 Юни 2017 в 07:55 , прочетена 3817 пъти

Томислав Дончев

Трябват ни правилните политически аргументи, за да влезем в еврозоната. Не само с еврозоната и Шенген, но и правилните аргументи, свързани с бъдещия бюджет, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

Горчивият ни опит от Шенген ни учи, че това на първо място е политически процес. И ако България има нужда от консолидация на усилията в някаква посока, това е да намери адекватните, правилните, политическите аргументи за нашите партньори от другите държави членки, особено тези, които са в еврозоната, че мястото й е там. Това е трудно. В Европа се натрупа много тежко вътрешно недоверие, коментира Дончев пред БНТ.

Според него страната ни трябва да не остава в периферията на ЕС. България търси мястото си в Европа, динамиката в ЕС е голяма и се оформя версията да има Европа на няколко скорости или да се раздели на периферия и ядро, а България иска да е в политическото ядро, добави той.

Публикуването на стенограмата на КТБ е интересно и може да се превърне в прецедент. По йерархия на приоритети тук стои най-високо публичният интерес при подобна информация, особено когато има и съдебно решение да бъде направена публична. Има ситуации, където общественияt интерес не е в максимална публична, например, ако цялата квалифицирана информация стане обществено достояние, няма да е в интерес. Този баланс между публичността и това, което не бива да е публично, е много сложен. В конкретния случай не знам между едната и другата крайност къде се намества това решение на президента Румен Радев, заяви Дончев.

Според него също така може би е нямало да се стигне до такава криза на банката, каквито и структурни проблеми да е имала, ако не е беше попаднала във фокуса на общественото внимание с лошо. Негативна информация за една банкова институция, може много бързо да я унищожи, каза още Томислав Дончев.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови