Румен Гечев: От стенограмите за КТБ ще стане ясно, че нагнетяването на напрежението е било изкуствено

Статията е публикувана на 12 Юни 2017 в 08:15 , прочетена 1319 пъти

Румен Гечев

От стенограмите за КТБ ще стане ясно, че нагнетяването на напрежението е било изкуствено, обяви Румен Гечев от БСП.

„Нагнетява се обстановката, прави се извънредна среща в БНБ, след това се правят две срещи при президента. Това нагнетяване на напрежението е било изкуствено. Нямаше нужда от банкова ваканция и от извънредно законодателство. Следователно някой е искал да раздуха случая в КТБ и да го използва за политическо инженерство”, коментира Гечев. На въпрос кой е този някой, той отговори: Всички освен БСП.

Втората стенограма за КТБ трябва да бъде декласифицирана. Когато се отвори и стенограмата от заседанието в БНБ, което е ключово, ще видите, че всички освен БСП подкрепят предложението на БНБ за банкова ваканция, твърди той. По думите му българската общественост трябва да види какво е било поведението на БНБ и какво е станало на срещата в БНБ преди първата президентска среща.

„Тези, които шикалкавеха, че уж няма вариант за банкова ваканция, започват да се оправдават. Някак си всички бягат от това, че основната отговорност за управление на банките и тяхната стабилност носи централната банка, независимо кой е премиер. Ролята на правителствата е, когато централната банка не може да се справи с една криза, тя да търси финансова подкрепа от бюджета на правителството”, убеден е Румен Гечев.

Според него е абсурдна тезата, че БНБ няма принос към кризата с КТБ.

„През 1997 г. банките бяха ограбени, не от тогавашните министри, с ограбените пари беше купена собствеността в мръсната приватизация. Не беше осъден почти никой тогава и ако сега няма осъдени, ще имаме и трети случай”, предвижда социалистът.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови