Йордан Цонев: ДПС няма да подкрепи мажоритарното гласуване в зала

Статията е публикувана на 14 Юни 2017 в 08:47 , прочетена 2013 пъти

Йордан Цонев от ДПС

"Няма да подкрепим законопроекта в зала", заяви пред журналисти народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев, предаде „Фокус”. Той коментира защо промените са били подкрепени на първо четене в Комисията по правни въпроси от народните представители от ДПС.

"Ние нямахме изработена позиция до вчера, до заседанието на парламентарната група, тъй като при нас имаше различни гледни точки. Една гледна точка в подкрепа на законопроекта, предвид на това, че ДПС като партия не губи нищо от парламентарния вот. Някои изборни специалисти твърдят, че ще спечели. От друга гледна точка 2 млн. гласуваха „за” мажоритарния вот. Това са достатъчно голям брой, за да проведем сериозна дебат и да се опитаме да разберем причините за такава широка и мащабна подкрепа на един Изборен кодекс и изборна техника, която е доста спорна”, обясни Цонев.

Той допълни, че с гласуването си в комисия в подкрепа на законопроекта той и народният представител Хамид Хамид за изразявали лична позиция. „Затова гласувахме „за” с уговорката, че това е наша позиция, а не на групата. На заседанието на групата поставихме всички аргументи „за” и „против”. Надделя мнението, че в този вид законопроектът не е полезен за България. Смятаме, че трябва да се засили мажоритарния елемент, но така предложен законопроектът, по-скоро ще внесе хаос. Това, което казаха експертите е вярно – големи групи от хора няма да получат представителност”, обясни ще Йордан Цонев. 

На въпрос дали този въпрос е бил консултиран с почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, Йордан Цонев отговори: „Не сме се консултирали, понеже е въпрос от текущата ни дейност”. 

Автор: Хаштаг-BG

Обнови