КРС: Роумингът не отпада, но в ЕС ще говорим на национални цени

Статията е публикувана на 15 Юни 2017 в 09:35 , прочетена 6023 пъти

Телефон

От днес отпадат допълнителните такси, които телекомите начисляват при разговори в роуминг в Европейския съюз.

"Роумунгът не изчезва, нито отпада, нито става безплатен. Във всяка точка на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство българите ще могат да говорят на национални цени, т.е. ще бъдем таксувани на много по-изгодни цени, отколкото досега сме плащали", обясни председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Валентин Божков.

"По отношение на входящите обаждания няма да има никакви такси. Това е голяма стъпка и голяма победа“, добави той. "При мобилния интернет ще има лимити, изчислени по определена формула на базата на тарифния план. Когато сте с договор със съответния абонаментен план, примерно 30 лв., умножавате го по две, става 60 и го разделяте на 15 лв. Резултатът е 4, т.е. може да използвате безплатно 4 GB мобилен интернет в роуминг", обясни Божков.

"Въпреки че имате неограничен план, не плащате нищо в рамките на 4GB пренос на данни. Ако имате необходимост от допълнително ползване, се плаща допълнителна надценка, но тя е в рамките на 1,7 –1,8 ст./MB в зависимост кой оператор ви обслужва", обясни още Божков.

"По думите му уловки няма, но целта е човек да не се чувства ощетен при пътуване. Идеята не е някой да отиде и да си сърфира постоянно, нито да купиш карти на най-евтините цени в ЕС, да ги препродаваш и да правиш търговия. Идеята да е са облекчи гражданинът, когато пътува", подчерта той.

"Потребителят не може да купува карти и да говори само в роуминг, не може да купи десетки карти и да ги продава с цел печалба. Ако в един 4-месечен период повече от половината от разговорите са в роуминг, вече е подозрително. Тогава операторът дава двуседмичен срок на потребителя да се защити. След това има право да налага надценки", каза още Божков.

Автор: Хаштаг-BG

Обнови